“Јутарња звезда” норвешког писца Карла Увеа Кнаусгора од 1. децембра пред читаоцима

Илијана Божић
Foto: BOOKA/Агенције

БАЊАЛУКА - Књига “Јутарња звезда” норвешког писца Карла Увеа Кнаусгора, опсежан, напет и узбудљив роман, стиже на српском језику у издању “Booke” 1. децембра.

Прича почиње једне топле августовске ноћи, када професор књижевности Арне и умјетница Тове бораве с дјецом на југу Норвешке. С друге стране, свештеница Катрине враћа се кући и преиспитује свој брак, а медицинска сестра Турид је у ноћној смјени у психијатријској болници док се њен невјерни супруг, новинар Јустејн, опија. А онда се на небу појављује пламтећа звијезда.

Како је наведено у опису ове књиге на сајту издавачке куће “Bookа”, пламтећа звијезда је феномен чије поријекло нико не умије да објасни.

- Тај феномен праћен је библијским знамењима, халуцинацијама и све необичнијим догађајима: стотине краба преплављује пут, људи за које се зна да су мртви накратко ходају међу живима, непознате животиње грлено се оглашавају у близини кућа, читав метал бенд бива брутално убијен у сатанистичком ритуалу - а ипак, за ликове у књизи свакодневни живот мора да се настави. Духовно изгладнели, застрашујуће осетљиви, мучно неуспешни, они покушавају да преузму контролу над својим животом, свако на другачији начин реагујући на појаву јутарње звезде - наведено је у опису дјела.

Истакнуто је да је “Јутарња звезда” мрачан, напет и ђаволски добар роман зачињен филозофско-егзистенцијалистичким примјесама.

У “Њујорк тајмсу” је наглашено да је “Јутарња звезда”  хибрид хорора, реалистичке драме, трилера и теолошко-духовне расправе, те да је Кнаусгор један од највећих живих писаца.

У норвешким новинама “Дагбладет” је истакнуто да у овој књизи Кнаусгор мајсторски преплиће магично, мистично и натприродно у критичку идеју о природи која нам шаље поруку.

- Паклено је забавно пратити скокове његових мисли - преносе ове новине.

У регионалним норвешким новинама “Федреландсвенен” наведено је да је “Јутарња звезда” сјајан роман, опсежан и садржајан, неподношљиво напет, узбудљив и толико интригантан да га је немогуће испустити из руку.

О писцу

Карл Уве Кнаусгор рођен је 1968. године у Ослу, а одрастао на Трумеји и у Кристијансанду. Као деветнаестогодишњак похађао је Академију за умјетничко писање у Хордаланду. У Бергену је студирао историју умјетности и књижевност. Од 1999. до 2002. ради као уредник књижевног часописа “Вагант” у којем, поред осталог, пише есеје о Прусту и Де­ Лилу. Кнаусгор је 1998. године дебитовао романом “Ван света” и постигао велики успјех. Његови романи су и “Годишња доба” и “Моја борба”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана