“Jutarnja zvezda” norveškog pisca Karla Uvea Knausgora od 1. decembra pred čitaocima

Ilijana Božić
Foto: BOOKA/Agencije

BANjALUKA - Knjiga “Jutarnja zvezda” norveškog pisca Karla Uvea Knausgora, opsežan, napet i uzbudljiv roman, stiže na srpskom jeziku u izdanju “Booke” 1. decembra.

Priča počinje jedne tople avgustovske noći, kada profesor književnosti Arne i umjetnica Tove borave s djecom na jugu Norveške. S druge strane, sveštenica Katrine vraća se kući i preispituje svoj brak, a medicinska sestra Turid je u noćnoj smjeni u psihijatrijskoj bolnici dok se njen nevjerni suprug, novinar Justejn, opija. A onda se na nebu pojavljuje plamteća zvijezda.

Kako je navedeno u opisu ove knjige na sajtu izdavačke kuće “Booka”, plamteća zvijezda je fenomen čije porijeklo niko ne umije da objasni.

- Taj fenomen praćen je biblijskim znamenjima, halucinacijama i sve neobičnijim događajima: stotine kraba preplavljuje put, ljudi za koje se zna da su mrtvi nakratko hodaju među živima, nepoznate životinje grleno se oglašavaju u blizini kuća, čitav metal bend biva brutalno ubijen u satanističkom ritualu - a ipak, za likove u knjizi svakodnevni život mora da se nastavi. Duhovno izgladneli, zastrašujuće osetljivi, mučno neuspešni, oni pokušavaju da preuzmu kontrolu nad svojim životom, svako na drugačiji način reagujući na pojavu jutarnje zvezde - navedeno je u opisu djela.

Istaknuto je da je “Jutarnja zvezda” mračan, napet i đavolski dobar roman začinjen filozofsko-egzistencijalističkim primjesama.

U “Njujork tajmsu” je naglašeno da je “Jutarnja zvezda”  hibrid horora, realističke drame, trilera i teološko-duhovne rasprave, te da je Knausgor jedan od najvećih živih pisaca.

U norveškim novinama “Dagbladet” je istaknuto da u ovoj knjizi Knausgor majstorski prepliće magično, mistično i natprirodno u kritičku ideju o prirodi koja nam šalje poruku.

- Pakleno je zabavno pratiti skokove njegovih misli - prenose ove novine.

U regionalnim norveškim novinama “Fedrelandsvenen” navedeno je da je “Jutarnja zvezda” sjajan roman, opsežan i sadržajan, nepodnošljivo napet, uzbudljiv i toliko intrigantan da ga je nemoguće ispustiti iz ruku.

O piscu

Karl Uve Knausgor rođen je 1968. godine u Oslu, a odrastao na Trumeji i u Kristijansandu. Kao devetnaestogodišnjak pohađao je Akademiju za umjetničko pisanje u Hordalandu. U Bergenu je studirao istoriju umjetnosti i književnost. Od 1999. do 2002. radi kao urednik književnog časopisa “Vagant” u kojem, pored ostalog, piše eseje o Prustu i De­ Lilu. Knausgor je 1998. godine debitovao romanom “Van sveta” i postigao veliki uspjeh. Njegovi romani su i “Godišnja doba” i “Moja borba”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana