Издавачке куће у Србији објавиле топ-листе најтраженијих дјела: У нову годину уз књижевне чаролије савремених писаца

Илијана Божић
Издавачке куће у Србији објавиле топ-листе најтраженијих дјела: У нову годину уз књижевне чаролије савремених писаца

БАЊАЛУКА - Иако су класици свјетске и српске књижевности увијек тражени и читани примјетно је да су читаоци почетком нове године заинтересовани за најновија издања савремених писаца.

Судећи по насловима који су заузели прва мјеста на топ-листама српских издавачких кућа читаоцима су најзанимљивије приче о породичним односима који се одвијају у вртлогу различитих политичких интрига. Уз њих су и крими романи у којима се, такође, препознаје друштвена стварност у којој живимо.

Најтраженија “Лагунина” издања су  “Фриц и Добрила” Срђана Ваљаревића, “Острво пацова и друге приче” Јуа Несбеа, “Ми против вас” Фредрика Бакмана, “Ноћна школа” К. Џ. Доерти, те “Животињска фарма” Џорџа Орвела.

Ваљаревићево дјело “Фриц и Добрила” заузело је прво мјесто на “Лагуниној” топ-листи, а ријеч је о његовој новој књизи која је објављена 20. децембра прошле године и то деценију и по након његовог прослављеног романа “Комо”. Ово је заправо прича о просјечној, али ипак необичној и забавној породици која нам даје духовит увид у српске и балканске прилике након распада Југославије, ратова, транзиције и прилагођавања на нову епоху која је наступила након свега тога. Из свог стана на Коњарнику породица коментарише актуелне догађаје, политичке прилике и односе са комшијама у региону па стога и не чуди што је ово једна од најтраженијих књига.

С друге стране на топ-листи издавачке куће “Дерета” нашле су се књиге “Раскршће” Џонатана Френзена, “Клара и сунце” Казуа Ишигура, “Чешљугар” Доне Тарт, “На крају баладе” Ен Грифин, те “Менгелеов ЗОО-врт” Герта Нигорсхауга.

Дјело “Раскршће” је нови Френзенов роман у којем читалац прати успоне и падове једне америчке породице чији чланови пролазе кроз интимна преиспитивања док  у позадини букти рат у Вијетнаму.

Критичарка Бека Ротфелд је истакла да је ово најбоља Френзенова књига до сада, јер је коначно оставио пиротехнику по страни, потпуно уронивши у америчку породицу.

Ипак на “Вулкановој” топ-листи нашли су се “Деца зла” Миодрага Мајића, “Острво пеликана” такође дјело Миодрага Мајића, “Стовариште” Сергеја Трифуновића, “Ниси као он” Весне Дедић и “Смртни исход атлетских повреда” Милице Вучковић.

Није чудо што су се “Деца зла” нашла на првом мјесту ове топ-листе, јер је њоме српска књижевност добила прави крими роман. У средишту приче је драматично убиство, а потрага за починиоцем је само окидач за низ других догађаја који ће открити да је ријеч о злочину из страсти, због освете и опомене. Прича се тиче свих нас јер у њој препознајемо обрисе наше друштвене стварности.

Занимљиво је додати да је и једна од најчитанијих књига “Смртни исход атлетских повреда” Милице Вучковић наишла на одличне критике, а њен значај је велики јер је њоме ауторка растумачила романтизовану “велику љубав” која мора и треба да боли, као кошмар безизлазне токсичне игре. Показала је да је могуће да се сваком од нас тако нешто догоди.

BООКА”

Издавачка кућа “Боока”за књигу мјесеца прогласила је “Лажне бајке” Давида Албахарија, Мирјане Огњановић и Славка Крунића.

Ово је необична збирка бајки другачија од оних на које смо навикли. Ријеч је о лаганим, али нимало баналним причама које су пуне неочекиваних обрта и предивних илустрација.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана