Izdavačke kuće u Srbiji objavile top-liste najtraženijih djela: U novu godinu uz književne čarolije savremenih pisaca

Ilijana Božić
Izdavačke kuće u Srbiji objavile top-liste najtraženijih djela: U novu godinu uz književne čarolije savremenih pisaca

BANjALUKA - Iako su klasici svjetske i srpske književnosti uvijek traženi i čitani primjetno je da su čitaoci početkom nove godine zainteresovani za najnovija izdanja savremenih pisaca.

Sudeći po naslovima koji su zauzeli prva mjesta na top-listama srpskih izdavačkih kuća čitaocima su najzanimljivije priče o porodičnim odnosima koji se odvijaju u vrtlogu različitih političkih intriga. Uz njih su i krimi romani u kojima se, takođe, prepoznaje društvena stvarnost u kojoj živimo.

Najtraženija “Lagunina” izdanja su  “Fric i Dobrila” Srđana Valjarevića, “Ostrvo pacova i druge priče” Jua Nesbea, “Mi protiv vas” Fredrika Bakmana, “Noćna škola” K. Dž. Doerti, te “Životinjska farma” Džordža Orvela.

Valjarevićevo djelo “Fric i Dobrila” zauzelo je prvo mjesto na “Laguninoj” top-listi, a riječ je o njegovoj novoj knjizi koja je objavljena 20. decembra prošle godine i to deceniju i po nakon njegovog proslavljenog romana “Komo”. Ovo je zapravo priča o prosječnoj, ali ipak neobičnoj i zabavnoj porodici koja nam daje duhovit uvid u srpske i balkanske prilike nakon raspada Jugoslavije, ratova, tranzicije i prilagođavanja na novu epohu koja je nastupila nakon svega toga. Iz svog stana na Konjarniku porodica komentariše aktuelne događaje, političke prilike i odnose sa komšijama u regionu pa stoga i ne čudi što je ovo jedna od najtraženijih knjiga.

S druge strane na top-listi izdavačke kuće “Dereta” našle su se knjige “Raskršće” Džonatana Frenzena, “Klara i sunce” Kazua Išigura, “Češljugar” Done Tart, “Na kraju balade” En Grifin, te “Mengeleov ZOO-vrt” Gerta Nigorshauga.

Djelo “Raskršće” je novi Frenzenov roman u kojem čitalac prati uspone i padove jedne američke porodice čiji članovi prolaze kroz intimna preispitivanja dok  u pozadini bukti rat u Vijetnamu.

Kritičarka Beka Rotfeld je istakla da je ovo najbolja Frenzenova knjiga do sada, jer je konačno ostavio pirotehniku po strani, potpuno uronivši u američku porodicu.

Ipak na “Vulkanovoj” top-listi našli su se “Deca zla” Miodraga Majića, “Ostrvo pelikana” takođe djelo Miodraga Majića, “Stovarište” Sergeja Trifunovića, “Nisi kao on” Vesne Dedić i “Smrtni ishod atletskih povreda” Milice Vučković.

Nije čudo što su se “Deca zla” našla na prvom mjestu ove top-liste, jer je njome srpska književnost dobila pravi krimi roman. U središtu priče je dramatično ubistvo, a potraga za počiniocem je samo okidač za niz drugih događaja koji će otkriti da je riječ o zločinu iz strasti, zbog osvete i opomene. Priča se tiče svih nas jer u njoj prepoznajemo obrise naše društvene stvarnosti.

Zanimljivo je dodati da je i jedna od najčitanijih knjiga “Smrtni ishod atletskih povreda” Milice Vučković naišla na odlične kritike, a njen značaj je veliki jer je njome autorka rastumačila romantizovanu “veliku ljubav” koja mora i treba da boli, kao košmar bezizlazne toksične igre. Pokazala je da je moguće da se svakom od nas tako nešto dogodi.

BOOKA”

Izdavačka kuća “Booka”za knjigu mjeseca proglasila je “Lažne bajke” Davida Albaharija, Mirjane Ognjanović i Slavka Krunića.

Ovo je neobična zbirka bajki drugačija od onih na koje smo navikli. Riječ je o laganim, ali nimalo banalnim pričama koje su pune neočekivanih obrta i predivnih ilustracija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana