Изашао 11. број књижевноумјетничког часописа “Срп”: Неспутане ријечи преточене у дјело

Бранислав Предојевић
Foto: Зорица Младеновић

ПРИЈЕДОР - Нови број књижевноумјетничког часописа “Срп”, једанаести по реду, у издању Народне библиотеке “Ћирило и Методије” из Приједора, објављен је на радост свих читалаца.

Сам часопис наставља редакцијски концепт спајања провјерених књижевних имена са младим талентима из региона и свијета, а сви заинтересовани за нови број свој бесплатни примјерак могу пронаћи у Антикварници “Рамајана” у Бањалуци  и у просторијама издавача, библиотеке “Ћирило и Методије”.

Главни уредник “Српа” Милан Милошевић за “Глас Српске” каже да је вишемјесечна пауза од 10. броја била превелика, али да неће тражити оправдања, јер је сам процес стварања часописа ове форме прилично трауматично искуство.

- Једанаести број, пет пуних радних година, четири издавача, двије редакције, мноштво прилога, мноштво компромиса. Прилично је трауматично искуство бити уредник непрофитног књижевноумјетничког часописа. На тој позицији мораш да потписујеш одбијенице ауторима чији радови не задовољавају доњи праг укуса или стандард редакције. Због тога ће и овај број бити прилично куђен од стране незадовољника који се у њему нису пронашли - рекао је Милошевић.

Нови “Срп” од осталих часописа сличне тематике и даље издваја његова крилатица “Ријеч, мисао, дјело” која, по ријечима Милошевића, најпрецизније одређује идеју која покреће редакцију.

- “Срп” је шаролик, нема академску аристократичност, а ни булеварску јефтиноћу. Гради се да буде јефтин и доступан производ масама, али не по цијену објављивања скаредности и дезинформација. Пуни смо крилатица као пионири, укључујући и крилатицу “Ријеч, мисао, дјело”. Прво је била неспутана ријеч, она се излила у мисао, па преточила у дјело. Е, ми то дјело објављујемо - каже уредник “Српа”.

Излазак овог броја, другог у издању библиотеке “Ћирило и Методије”, помогло је Министарство просвјете РС, што је, по ријечима његовог уредника, мали разлог за славље и подстрек за комплетну екипу која стоји иза часописа.

- Препознавање нашег квалитета и сврховите нам иницијативе улијева додатну снагу у заморене мишице. Што се тиче новог броја, унутар корица новог броја (које је радовима украсила Вишња Стојановић) изненадиће вас радови домаћих Горана Скробоње, Ненада Величковића, Душана Захаријевића и страних књижевних мајстора, као што су Чарлс Буковски, Ернест Хемингвеј, Еден фон Хорват, Алан Силитоу. Заступљене су наше уобичајене рубрике, а препоручујемо вам од срца стрип Миленка Богдановића “Тама” (први дио) и сатирично-пародичне пјеснике из покрета “Цела Лепа” - рекао је Милошевић.

Промоција

Прва промоција заказана је данас од 19.30 часова у градској читаоници у Приједору, што је, по ријечима Милошевића, својеврстан тест за цијелу редакцију на домаћем терену.

- Више пажње и даље добијамо у околини (Бањалуци, рецимо) него у матичном граду. Приједорчани су прилично размажени, скоро па поносни на чињеницу да немају озбиљног културног упоришта као град. Њихов “репер” за културу су “Лагуна”, “Вулкан” и сајтови за препричавање лектира. Иако млађи нараштај покушава да учини неки помак, неслога им и тај ситан искорак чини немогућим - каже Милошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана