Izašao 11. broj književnoumjetničkog časopisa “Srp”: Nesputane riječi pretočene u djelo

Branislav Predojević
Foto: Zorica Mladenović

PRIJEDOR - Novi broj književnoumjetničkog časopisa “Srp”, jedanaesti po redu, u izdanju Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” iz Prijedora, objavljen je na radost svih čitalaca.

Sam časopis nastavlja redakcijski koncept spajanja provjerenih književnih imena sa mladim talentima iz regiona i svijeta, a svi zainteresovani za novi broj svoj besplatni primjerak mogu pronaći u Antikvarnici “Ramajana” u Banjaluci  i u prostorijama izdavača, biblioteke “Ćirilo i Metodije”.

Glavni urednik “Srpa” Milan Milošević za “Glas Srpske” kaže da je višemjesečna pauza od 10. broja bila prevelika, ali da neće tražiti opravdanja, jer je sam proces stvaranja časopisa ove forme prilično traumatično iskustvo.

- Jedanaesti broj, pet punih radnih godina, četiri izdavača, dvije redakcije, mnoštvo priloga, mnoštvo kompromisa. Prilično je traumatično iskustvo biti urednik neprofitnog književnoumjetničkog časopisa. Na toj poziciji moraš da potpisuješ odbijenice autorima čiji radovi ne zadovoljavaju donji prag ukusa ili standard redakcije. Zbog toga će i ovaj broj biti prilično kuđen od strane nezadovoljnika koji se u njemu nisu pronašli - rekao je Milošević.

Novi “Srp” od ostalih časopisa slične tematike i dalje izdvaja njegova krilatica “Riječ, misao, djelo” koja, po riječima Miloševića, najpreciznije određuje ideju koja pokreće redakciju.

- “Srp” je šarolik, nema akademsku aristokratičnost, a ni bulevarsku jeftinoću. Gradi se da bude jeftin i dostupan proizvod masama, ali ne po cijenu objavljivanja skarednosti i dezinformacija. Puni smo krilatica kao pioniri, uključujući i krilaticu “Riječ, misao, djelo”. Prvo je bila nesputana riječ, ona se izlila u misao, pa pretočila u djelo. E, mi to djelo objavljujemo - kaže urednik “Srpa”.

Izlazak ovog broja, drugog u izdanju biblioteke “Ćirilo i Metodije”, pomoglo je Ministarstvo prosvjete RS, što je, po riječima njegovog urednika, mali razlog za slavlje i podstrek za kompletnu ekipu koja stoji iza časopisa.

- Prepoznavanje našeg kvaliteta i svrhovite nam inicijative ulijeva dodatnu snagu u zamorene mišice. Što se tiče novog broja, unutar korica novog broja (koje je radovima ukrasila Višnja Stojanović) iznenadiće vas radovi domaćih Gorana Skrobonje, Nenada Veličkovića, Dušana Zaharijevića i stranih književnih majstora, kao što su Čarls Bukovski, Ernest Hemingvej, Eden fon Horvat, Alan Silitou. Zastupljene su naše uobičajene rubrike, a preporučujemo vam od srca strip Milenka Bogdanovića “Tama” (prvi dio) i satirično-parodične pjesnike iz pokreta “Cela Lepa” - rekao je Milošević.

Promocija

Prva promocija zakazana je danas od 19.30 časova u gradskoj čitaonici u Prijedoru, što je, po riječima Miloševića, svojevrstan test za cijelu redakciju na domaćem terenu.

- Više pažnje i dalje dobijamo u okolini (Banjaluci, recimo) nego u matičnom gradu. Prijedorčani su prilično razmaženi, skoro pa ponosni na činjenicu da nemaju ozbiljnog kulturnog uporišta kao grad. Njihov “reper” za kulturu su “Laguna”, “Vulkan” i sajtovi za prepričavanje lektira. Iako mlađi naraštaj pokušava da učini neki pomak, nesloga im i taj sitan iskorak čini nemogućim - kaže Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana