Ивана Спахић добитница књижевне награде “Златна сова”: “Свитање” емотивна прича о Пребиловцима

Срна
Ивана Спахић добитница књижевне награде “Златна сова”: “Свитање” емотивна прича о Пребиловцима

БАЊАЛУКА - Књижевна награда “Златна сова”, која је ове године додијељена 11. пут, припала је ауторки Ивани Спахић из Источног Сарајева за роман “Свитање”.

Жири који је радио у саставу Сања Мацура, Жељка Пржуљ и Радисав Милић побједника, као и другопласираног и трећепласираног добитника, прогласио је на основу селекције од шест дјела која су ушла у ужи избор.

Ове године на конкурс је пристигло 36 рукописа, од којих су 34 била уврштена у такмичарску селекцију.

Предсједница жирија Сања Мацура рекла је да је овај рукопис, исприповиједан и из екстерне и интерне нараторске позиције, уз употребу магичног реализма, доноси причу о отвореној рани по имену Пребиловци.

Она је навела да рукопис успјешно слика емоције ликова, а аутор налази начин да бременитој теми Пребиловаца приђе пријемчиво читаоцима различитог узраста и књижевног укуса.

Друга награда додијељена је аутору рукописа “Отисци прошлости”, Бранку Јовичићу из Брода, а трећа награда рукопису “Дневник једног умирања”, аутора Гордане Опалић из Београда.

Књижевна награда издавачке куће Завод за уџбенике и наставна средства обухвата плакету/повељу за најбољи необјављени роман, објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака те ауторску накнаду од 5.000 КМ и 20 примјерака романа. Друга награда обухвата објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака те ауторску накнаду од 2.000 КМ и 20 примјерака романа. Трећа награда је објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака те ауторска накнада од 1.000 КМ и 20 примјерака романа.

Раније овог мјесеца проглашен је и добитник награде “Совица” за најбољу необјављену књигу за дјецу, а овогодишњи добитник је Предраг Ђурић, који је награђен за дјело “Птице селице”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана