Ivana Spahić dobitnica književne nagrade “Zlatna sova”: “Svitanje” emotivna priča o Prebilovcima

Srna
Ivana Spahić dobitnica književne nagrade “Zlatna sova”: “Svitanje” emotivna priča o Prebilovcima

BANjALUKA - Književna nagrada “Zlatna sova”, koja je ove godine dodijeljena 11. put, pripala je autorki Ivani Spahić iz Istočnog Sarajeva za roman “Svitanje”.

Žiri koji je radio u sastavu Sanja Macura, Željka Pržulj i Radisav Milić pobjednika, kao i drugoplasiranog i trećeplasiranog dobitnika, proglasio je na osnovu selekcije od šest djela koja su ušla u uži izbor.

Ove godine na konkurs je pristiglo 36 rukopisa, od kojih su 34 bila uvrštena u takmičarsku selekciju.

Predsjednica žirija Sanja Macura rekla je da je ovaj rukopis, ispripovijedan i iz eksterne i interne naratorske pozicije, uz upotrebu magičnog realizma, donosi priču o otvorenoj rani po imenu Prebilovci.

Ona je navela da rukopis uspješno slika emocije likova, a autor nalazi način da bremenitoj temi Prebilovaca priđe prijemčivo čitaocima različitog uzrasta i književnog ukusa.

Druga nagrada dodijeljena je autoru rukopisa “Otisci prošlosti”, Branku Jovičiću iz Broda, a treća nagrada rukopisu “Dnevnik jednog umiranja”, autora Gordane Opalić iz Beograda.

Književna nagrada izdavačke kuće Zavod za udžbenike i nastavna sredstva obuhvata plaketu/povelju za najbolji neobjavljeni roman, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka te autorsku naknadu od 5.000 KM i 20 primjeraka romana. Druga nagrada obuhvata objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka te autorsku naknadu od 2.000 KM i 20 primjeraka romana. Treća nagrada je objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka te autorska naknada od 1.000 KM i 20 primjeraka romana.

Ranije ovog mjeseca proglašen je i dobitnik nagrade “Sovica” za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu, a ovogodišnji dobitnik je Predrag Đurić, koji je nagrađen za djelo “Ptice selice”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana