Историчар Дејан Ристић написао књигу о ликовима српске традиције

Танјуг
Историчар Дејан Ристић написао књигу о ликовима српске традиције

БЕОГРАД - Историчар Дејан Ристић написао је нову књига "Нестварни" која обухвата текстове посвећене неким од најдрагоценијих и најзначајнијих ликова српске народне традиције, легенди, митологије и веровања.

"Како спознати, разумети, објаснити и вредновати многовековну историју српског народа без једног Обилића, Косанчића, Југ Богдана и браће Југовића, Милана Топлице, Срђе Злопоглеђе или, пак, Мајке Југовића, Косовке девојке, Виле Равијојле и многих других архетипских ликова наше разнородне и пребогате народне епике, традиције, митологије и легенди?", навео је Ристић.

На својој фејсбук страни Ристић је додао да би "било изузетно погрешно и веома штетно уколико бисмо и покушали да себе лишимо тог необично драгоценог богатства које чине бројне нестварне личности наше динамичне, бурне, величанствене, трагичне, херојске и надасве поучне и оплемењујуће националне прошлости".

"Чини се понекад да је веома тешко проникнути у све слојеве наше прослости, како оне стварне и историјске, тако и оне нестварне и у одређеној већој или мањој мери измаштане. Но, једно без другог не иде и једно се на друго на најлепши могући начин надовезује", истакао је Ристић.

Према његовим ријечима, све те "само наизглед нестварне личности, током читавог низа векова имале су сасвим стварну и необично важну улогу чувара нашег националног идентитета, али и ванвременских узора моралности, правдољубивости, јунаштва, родољубља, оданости народу и отаџбини".

Ристић је директор Музеја жртава геноцида и писац књига "Митови српске историје", "Заблуде српске историје" и "Легенде светске историје", а "Нестварни" излази за издавачку кућу "Вукотић медија, док је илустратор Стеван Алексић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана