Istoričar Dejan Ristić napisao knjigu o likovima srpske tradicije

Tanjug
Istoričar Dejan Ristić napisao knjigu o likovima srpske tradicije

BEOGRAD - Istoričar Dejan Ristić napisao je novu knjiga "Nestvarni" koja obuhvata tekstove posvećene nekim od najdragocenijih i najznačajnijih likova srpske narodne tradicije, legendi, mitologije i verovanja.

"Kako spoznati, razumeti, objasniti i vrednovati mnogovekovnu istoriju srpskog naroda bez jednog Obilića, Kosančića, Jug Bogdana i braće Jugovića, Milana Toplice, Srđe Zlopogleđe ili, pak, Majke Jugovića, Kosovke devojke, Vile Ravijojle i mnogih drugih arhetipskih likova naše raznorodne i prebogate narodne epike, tradicije, mitologije i legendi?", naveo je Ristić.

Na svojoj fejsbuk strani Ristić je dodao da bi "bilo izuzetno pogrešno i veoma štetno ukoliko bismo i pokušali da sebe lišimo tog neobično dragocenog bogatstva koje čine brojne nestvarne ličnosti naše dinamične, burne, veličanstvene, tragične, herojske i nadasve poučne i oplemenjujuće nacionalne prošlosti".

"Čini se ponekad da je veoma teško proniknuti u sve slojeve naše proslosti, kako one stvarne i istorijske, tako i one nestvarne i u određenoj većoj ili manjoj meri izmaštane. No, jedno bez drugog ne ide i jedno se na drugo na najlepši mogući način nadovezuje", istakao je Ristić.

Prema njegovim riječima, sve te "samo naizgled nestvarne ličnosti, tokom čitavog niza vekova imale su sasvim stvarnu i neobično važnu ulogu čuvara našeg nacionalnog identiteta, ali i vanvremenskih uzora moralnosti, pravdoljubivosti, junaštva, rodoljublja, odanosti narodu i otadžbini".

Ristić je direktor Muzeja žrtava genocida i pisac knjiga "Mitovi srpske istorije", "Zablude srpske istorije" i "Legende svetske istorije", a "Nestvarni" izlazi za izdavačku kuću "Vukotić medija, dok je ilustrator Stevan Aleksić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana