Игор Маројевић добитник “Златног сунцокрета” за збирку “Гранична стања”

Миланка Митрић/агенције
Игор Маројевић добитник “Златног сунцокрета” за збирку “Гранична стања”

БЕОГРАД - Књижевно признање “Златни сунцокрет” или “Виталова” награда додијељено је писцу Игору Маројевићу за збирку прича “Гранична стања”, која је објављена у издању “Дерете”, саопштио је јуче жири.

Жири овог признања, које је додијељено по 27. пут, Драган Јовановић Данилов, Милица Вучковић и Владимир Гвозден (предсједник), разматрали су неколико наслова из најужег избора, у којем су, осим Маројевићеве књиге били и збирке “Психологија гравитације” Ненада Шапоње (Прометеј) и романи “Аперкат” Маје Искре (ЛОМ), “Вечерас падаш сам” Владана Кречковића (ППМ Енклава) и “Вила фазанка” Бојана Кривокапића (Арете).

За Маројевићеву збирку новела гласали су Владимир Гвозден и Драган Јовановић Данилов, док је чланица жирија Милица Вучковић гласала за роман Владана Кречковића.

Како је објаснио жири, Маројевићева збирка издвојена је због приказа савремености, лакоће приповиједања те особене духовитости и ироније.

- Односи се на географске границе, али и на психолошка стања појединца у савременом свету, као што су, на пример, ментални садизам или биполарни поремећаји. Но то је такође метафора преузета из архитектуре, у којој се данас стандардна теорија граничних стања односи на носивост и употребљивост челичних конструкција (ова теорија помиње се у причи “Фамил(и)ја”). Тако и Маројевићевих пет прича на различите начине испитују колико човек може или мора да поднесе у уобичајеним ситуацијама. Оно што је обично, у равни егзистенције, постаје ванредно и стресно, док у равни уметности отвара могућности за онеобичавање текста - навео је жири и истакао да збирка “Гранична стања” добро показује начине на које прелазимо границе, али и како границе пролазе кроз нас.

Жири наглашава да Маројевићеву прозу красе изузетно успјеле чеховљевске нијансе приписане метафизичкој, “граничној” потреби да се постигне кохеренција између идеала и животне праксе.

- Главни јунак прича је интелектуалац, онај остварени или онај у покушају: у првој причи пишчев двојник, писац који путује из Барселоне за Београд преко Немачке; у другој визуелни уметник у посети геј пријатељу у Истри; у трећој “позитивац” који из Београда бежи у Црну Гору. Главни лик у четвртој причи је новинар из Београда, који учествује на антиратној конференцији у Сарајеву, у петој јунак албанско-српског порекла са тешко прихватљивом амбицијом да постане сликар - забиљежио је жири и додао да у причама испричаним у трећем лицу (осим прве, која је у првом лицу) судбине јунака се показују као недовршиве и комичне.

Награда ће бити уручена током фебруара у Београду.

Лауреати

Међу досадашњим добитницима “Златног сунцокрета” су Иван В. Лалић, Рајко Петров Ного, Радослав Петковић, Милован Данојлић, Давид Алабахари, Драгослав Михаиловић, Војислав Карановић, Владимир Тасић, Горан Петровић, Слободан Владушић, Тања Ступар Трифуновић, Милица Вучковић и Драган Великић. Прошле године лауреат је био Владимир Кецмановић за роман “Кад ђаволи полете”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана