Igor Marojević dobitnik “Zlatnog suncokreta” za zbirku “Granična stanja”

Milanka Mitrić/agencije
Igor Marojević dobitnik “Zlatnog suncokreta” za zbirku “Granična stanja”

BEOGRAD - Književno priznanje “Zlatni suncokret” ili “Vitalova” nagrada dodijeljeno je piscu Igoru Marojeviću za zbirku priča “Granična stanja”, koja je objavljena u izdanju “Derete”, saopštio je juče žiri.

Žiri ovog priznanja, koje je dodijeljeno po 27. put, Dragan Jovanović Danilov, Milica Vučković i Vladimir Gvozden (predsjednik), razmatrali su nekoliko naslova iz najužeg izbora, u kojem su, osim Marojevićeve knjige bili i zbirke “Psihologija gravitacije” Nenada Šaponje (Prometej) i romani “Aperkat” Maje Iskre (LOM), “Večeras padaš sam” Vladana Krečkovića (PPM Enklava) i “Vila fazanka” Bojana Krivokapića (Arete).

Za Marojevićevu zbirku novela glasali su Vladimir Gvozden i Dragan Jovanović Danilov, dok je članica žirija Milica Vučković glasala za roman Vladana Krečkovića.

Kako je objasnio žiri, Marojevićeva zbirka izdvojena je zbog prikaza savremenosti, lakoće pripovijedanja te osobene duhovitosti i ironije.

- Odnosi se na geografske granice, ali i na psihološka stanja pojedinca u savremenom svetu, kao što su, na primer, mentalni sadizam ili bipolarni poremećaji. No to je takođe metafora preuzeta iz arhitekture, u kojoj se danas standardna teorija graničnih stanja odnosi na nosivost i upotrebljivost čeličnih konstrukcija (ova teorija pominje se u priči “Famil(i)ja”). Tako i Marojevićevih pet priča na različite načine ispituju koliko čovek može ili mora da podnese u uobičajenim situacijama. Ono što je obično, u ravni egzistencije, postaje vanredno i stresno, dok u ravni umetnosti otvara mogućnosti za oneobičavanje teksta - naveo je žiri i istakao da zbirka “Granična stanja” dobro pokazuje načine na koje prelazimo granice, ali i kako granice prolaze kroz nas.

Žiri naglašava da Marojevićevu prozu krase izuzetno uspjele čehovljevske nijanse pripisane metafizičkoj, “graničnoj” potrebi da se postigne koherencija između ideala i životne prakse.

- Glavni junak priča je intelektualac, onaj ostvareni ili onaj u pokušaju: u prvoj priči piščev dvojnik, pisac koji putuje iz Barselone za Beograd preko Nemačke; u drugoj vizuelni umetnik u poseti gej prijatelju u Istri; u trećoj “pozitivac” koji iz Beograda beži u Crnu Goru. Glavni lik u četvrtoj priči je novinar iz Beograda, koji učestvuje na antiratnoj konferenciji u Sarajevu, u petoj junak albansko-srpskog porekla sa teško prihvatljivom ambicijom da postane slikar - zabilježio je žiri i dodao da u pričama ispričanim u trećem licu (osim prve, koja je u prvom licu) sudbine junaka se pokazuju kao nedovršive i komične.

Nagrada će biti uručena tokom februara u Beogradu.

Laureati

Među dosadašnjim dobitnicima “Zlatnog suncokreta” su Ivan V. Lalić, Rajko Petrov Nogo, Radoslav Petković, Milovan Danojlić, David Alabahari, Dragoslav Mihailović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Goran Petrović, Slobodan Vladušić, Tanja Stupar Trifunović, Milica Vučković i Dragan Velikić. Prošle godine laureat je bio Vladimir Kecmanović za roman “Kad đavoli polete”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana