Хусеину Дервишевићу награда “Бранко Радичевић”: Обичног човјека види као носиоца ољуђеног живота

Г.С.
Хусеину Дервишевићу награда “Бранко Радичевић”: Обичног човјека види као носиоца ољуђеног живота

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ - Награда “Бранко Радичевић”, коју додјељује “Бранково коло”, за допринос савременој поезији, према једногласној одлуци жирија “Бранковог кола”, припала је књижевнику Хусеину Дервишевићу из БиХ, саопштено је из “Бранковог кола”.

- Још од својих првих књига Дервишевић је показао интересовање за однос музичке супстанце језика и онога што се саопштава песмом. Претрпевши неизбежне (и корисне) утицаје Рајка Петрова Нога у раној младости, Дервишевић проналази свој аутентичан израз и у везаном и у слободном стиху. Поводом његове ране, треће по реду књиге “Кад ме узме луда рима”, пре четрдесет две године у часопису “Поља”, Томислав Дретар је записао: “Дервишевић је пјесник завичајног, али није завичајни пјесник. Он се успијева универзално изразити средствима и емоцијама завичајности. Његово пјесништво је ослобођено патоса локално-историјског значаја и порука. Он трага за границама бића и тражи их у себи. Истовремено трага и за смислом живљења па то значи да је његово поимање свијета слојевито и дубље - стоји у образложењу жирија.

Жири “Бранковог кола” радио је у саставу: Ненад Грујичић (предсједник), Андреа Беата Бицок и Радмило В. Радовановић.

- Наглашена потреба за хумором и иронијом чини Дервишевићеву поезију и прозу својеврсним лакмус-папиром за демистификацију сиве и сурове стварности. Дервишевић је аутор који се не занима за историјске главешине и политичке гласноговорнике, њихове походе и похаре, већ недри литературу која најобичнијег човека види као главног носиоца ољуђеног живота и света, основу свега што је изграђено и васпостављено у миру - додаје жири.

Награда “Бранко Радичевић” аутору ће бити уручена на 50. Бранковом колу, у Карловачкој гимназији. Овогодишње “Бранково коло” биће одржано од 10. до 20. септембра у Новом Саду, Сремским Карловцима и на Стражилову. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана