Huseinu Derviševiću nagrada “Branko Radičević”: Običnog čovjeka vidi kao nosioca oljuđenog života

G.S.
Huseinu Derviševiću nagrada “Branko Radičević”: Običnog čovjeka vidi kao nosioca oljuđenog života

SREMSKI KARLOVCI - Nagrada “Branko Radičević”, koju dodjeljuje “Brankovo kolo”, za doprinos savremenoj poeziji, prema jednoglasnoj odluci žirija “Brankovog kola”, pripala je književniku Huseinu Derviševiću iz BiH, saopšteno je iz “Brankovog kola”.

- Još od svojih prvih knjiga Dervišević je pokazao interesovanje za odnos muzičke supstance jezika i onoga što se saopštava pesmom. Pretrpevši neizbežne (i korisne) uticaje Rajka Petrova Noga u ranoj mladosti, Dervišević pronalazi svoj autentičan izraz i u vezanom i u slobodnom stihu. Povodom njegove rane, treće po redu knjige “Kad me uzme luda rima”, pre četrdeset dve godine u časopisu “Polja”, Tomislav Dretar je zapisao: “Dervišević je pjesnik zavičajnog, ali nije zavičajni pjesnik. On se uspijeva univerzalno izraziti sredstvima i emocijama zavičajnosti. Njegovo pjesništvo je oslobođeno patosa lokalno-istorijskog značaja i poruka. On traga za granicama bića i traži ih u sebi. Istovremeno traga i za smislom življenja pa to znači da je njegovo poimanje svijeta slojevito i dublje - stoji u obrazloženju žirija.

Žiri “Brankovog kola” radio je u sastavu: Nenad Grujičić (predsjednik), Andrea Beata Bicok i Radmilo V. Radovanović.

- Naglašena potreba za humorom i ironijom čini Derviševićevu poeziju i prozu svojevrsnim lakmus-papirom za demistifikaciju sive i surove stvarnosti. Dervišević je autor koji se ne zanima za istorijske glavešine i političke glasnogovornike, njihove pohode i pohare, već nedri literaturu koja najobičnijeg čoveka vidi kao glavnog nosioca oljuđenog života i sveta, osnovu svega što je izgrađeno i vaspostavljeno u miru - dodaje žiri.

Nagrada “Branko Radičević” autoru će biti uručena na 50. Brankovom kolu, u Karlovačkoj gimnaziji. Ovogodišnje “Brankovo kolo” biće održano od 10. do 20. septembra u Novom Sadu, Sremskim Karlovcima i na Stražilovu. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana