Годишња награда Удружења књижевника Републике Српске Весни Капор

И.Б
Годишња награда Удружења књижевника Републике Српске Весни Капор

БАЊАЛУКА- Годишња награда Удружења књижевника Републике Српске за 2023. годину припала је роману "Маша и медведи" Весне Капор.

Ову одлуку донио је жири који је радио у саставу професор Игор Симановић, Момчило Голијанин и Горан Шаула.

Жири је саопштио  да је роман Весне Капор "Маша и медведи" снажно уроњен у свакодневицу човјека 21. вијека, сведену на беспоговорно служење материјалном, гдје конзумеризам постаје кључни принцип савремене егзистенције, а културни естаблишмент често одређен медиокритетима који културу своде на идентичан принцип функционисања.

-Таквој реалности списатељица супротстaвља јединог могућег и јединог правог јунака романа – Књигу. Комплетан романескни оквир, у коме се преплићу фикција и стварност, гдје се удвајају писац и књижевни лик, гдје се доноси прича о књизи и настанку/објављивању књиге и храбро проговара о неким кључним проблемима са којима се стваралац суочава у својеврсном кафкијанско/орвеловском свијету, гдје читалац може да сагледа и оне фине, тешко ухватљиве и невидљиве процесе који се одвијају у умјетнику док дјело сазријева и обликује се у његовој свијести – само су бројне манифестације богатог контекста који Књига у себе укључује-саопштио је жири.

Према ријечима жирија фасцинира начин на који Весна Капор успијева да одржи на окупу све ове разнородне токове који се препознају у тексту, и да их укључи у једно јединствено ткиво Књиге која се исписује, а чему читалац директно свједочи.

-Посебан квалитет романа "Маша и медведи" управо треба препознати у бескомпромисном одговору који ауторка нуди кроз путовање и потрагу за Књигом, а који је исказан у суштини оног прометејског духа садржаног у нужности побуне и немирења са искривљењима стварности која нам се покушавају наметнути као једина могућа. На тренутке сирово, спуштеног гарда, Весна Капор нам баца у лице та искривљења и инсистира на одговору-објаснио је жири.

Саопштено је да је роман Весне Капор богато, разиграно штиво, које пропитује  жанровске могућности савременог романа, али и које несумњиво представља тријумф Књиге, чему свједоче и завршне ријечи: "Кроз речи се свет рађа и траје. Речи су наше куће и наш живот. Речима творимо и обликујемо; памтимо; обећавамо, верујемо, варамо, кајемо се... Кроз њих бива и што је у стварности немогуће".  .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана