Godišnja nagrada Udruženja književnika Republike Srpske Vesni Kapor

I.B
Godišnja nagrada Udruženja književnika Republike Srpske Vesni Kapor

BANjALUKA- Godišnja nagrada Udruženja književnika Republike Srpske za 2023. godinu pripala je romanu "Maša i medvedi" Vesne Kapor.

Ovu odluku donio je žiri koji je radio u sastavu profesor Igor Simanović, Momčilo Golijanin i Goran Šaula.

Žiri je saopštio  da je roman Vesne Kapor "Maša i medvedi" snažno uronjen u svakodnevicu čovjeka 21. vijeka, svedenu na bespogovorno služenje materijalnom, gdje konzumerizam postaje ključni princip savremene egzistencije, a kulturni establišment često određen mediokritetima koji kulturu svode na identičan princip funkcionisanja.

-Takvoj realnosti spisateljica suprotstavlja jedinog mogućeg i jedinog pravog junaka romana – Knjigu. Kompletan romaneskni okvir, u kome se prepliću fikcija i stvarnost, gdje se udvajaju pisac i književni lik, gdje se donosi priča o knjizi i nastanku/objavljivanju knjige i hrabro progovara o nekim ključnim problemima sa kojima se stvaralac suočava u svojevrsnom kafkijansko/orvelovskom svijetu, gdje čitalac može da sagleda i one fine, teško uhvatljive i nevidljive procese koji se odvijaju u umjetniku dok djelo sazrijeva i oblikuje se u njegovoj svijesti – samo su brojne manifestacije bogatog konteksta koji Knjiga u sebe uključuje-saopštio je žiri.

Prema riječima žirija fascinira način na koji Vesna Kapor uspijeva da održi na okupu sve ove raznorodne tokove koji se prepoznaju u tekstu, i da ih uključi u jedno jedinstveno tkivo Knjige koja se ispisuje, a čemu čitalac direktno svjedoči.

-Poseban kvalitet romana "Maša i medvedi" upravo treba prepoznati u beskompromisnom odgovoru koji autorka nudi kroz putovanje i potragu za Knjigom, a koji je iskazan u suštini onog prometejskog duha sadržanog u nužnosti pobune i nemirenja sa iskrivljenjima stvarnosti koja nam se pokušavaju nametnuti kao jedina moguća. Na trenutke sirovo, spuštenog garda, Vesna Kapor nam baca u lice ta iskrivljenja i insistira na odgovoru-objasnio je žiri.

Saopšteno je da je roman Vesne Kapor bogato, razigrano štivo, koje propituje  žanrovske mogućnosti savremenog romana, ali i koje nesumnjivo predstavlja trijumf Knjige, čemu svjedoče i završne riječi: "Kroz reči se svet rađa i traje. Reči su naše kuće i naš život. Rečima tvorimo i oblikujemo; pamtimo; obećavamo, verujemo, varamo, kajemo se... Kroz njih biva i što je u stvarnosti nemoguće".  .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana