“Глас Српске” препоручује: Останите код куће уз поезију, змајеве и суперхероје

Миланка Митрић
“Глас Српске” препоручује: Останите код куће уз поезију, змајеве и суперхероје

БАЊАЛУКА - Сви који читају и воле да читају често не стижу да прочитају сва дјела која запазе, која их интересују и која чувају на својим полицама, открију на полицама библиотека, дјела која накупљају у листе, на мале и велике непрочитане гомиле и препуне фолдере.

Иако је период који је иза нас и испред нас свакоме тежак на другачији начин, и иако нема свако жељу да вријеме испуњава читањем, гледањем филмова и серија, одлучили смо да ипак направимо једну малу листу приједлога за читање за све оне који дане изолације могу и желе да искористе на тај начин.

Неке од ових књига можда већ имате на полицама, неке сте гледали у облику филмске или серијске адаптације, неке вас можда инспиришу за читање других дјела.

Издвојили смо дјела која се крећу од поезије, хорор прича, криминалистичких свједочанстава, до свијета суперхероја и владавине змајева. Иако су књижаре и библиотеке затворене, многа од ових и бројна друга дјела можете да наручите онлајн преко страница издавача и књижара које нуде ту опцију. Међу њима су књижара “Култура”, Антикваријат “Рамајана” и издавачка кућа “Имприматур”, која нуди своја посебна издања. Бројне књижаре и издавачи у региону, као и до сада, имају и опцију куповине како физичких, тако и електронских издања на својим званичним сајтовима.

“Регата папирнатих бродова” Марко Томаш

“Регата папирнатих бродова” књижевника Марка Томаша објављена је 2016. године у издању “Лома”. Као што то Томаш у својим пјесмама чини, ова збирка посвећена је свима који осјећају и гледају свијет на мало другачији начин од осталих. Збирка препуна искрених емоција, њежности, суровости и огољености пред свијетом који нас често учини беспомоћним. У збирци су заступљене пјесме “Крух”, “Љубавник”, “Трговац тугом”, “Свијету недостају дивљи коњи” и друге.

- Његов опус се обраћа свима онима који се осјећају као маргиналци, онима који имају жеље, али не и снаге за њихово остварење. Онима који воле. Онима који се осјећају беспомоћно - навела је о његовој поезији Јелена Палигорић.

Објавио је и збирке “Црни молитвеник”, “Тридесет девети мај”, “Варање смрти” и друге. Први роман “Немој ме будити” објавио је прошле године.

“Ватра и крв”, Џорџ Р. Р. Мартин

“Ватра и крв” је прича о владавини змајева, односно о владавини једине куће која је преживјела пропаст Валирије и приповијест је о династији Таргарјена. Радња је смјештена у времену од три стотине година прије дешавања у Мартиновом серијалу књига “Игра престола”, а почиње од Егона Освајача, који је сковао Гвоздени престо.

- Тешко је остати хладне крви читајући описе небеских борби које воде змајеви и недоумица поражених владара којима се нуди да клекну, обуку црно и приступе Ноћној стражи или прихвате маштовито ужасан крај - назначено је у критици “Гардијана”.

Међу Мартиновим дјелима су и “Ледени змај” те “Свијет леда и ватре”. “Ватру и крв” на српском језику објавила је “Лагуна”. Серија “Игра престола” базирана на романима емитована је 2011 - 2019. на каналу ХБО.

“Надзирачи”, Дејв Гибонс и Алан Мур

Стрип-роман Алана Мура и Дејва Гибонса “Надзирачи” објављен је у периоду од 1986. до 1987. године. Радња је смјештена у Америку осамдесетих година прошлог вијека. Приказан је другачији свијет суперхероја, с нагласком на танкој линији између хероја и зликовца.

- Својом ширином и детаљима, стварним и наговијештеним, “Надзирачи” су коначни, затворени и цјеловити колико и уље на платну премазано лаком и можда деликатан сатни механизам. Изградили смо их најпажљивије и без обзира на сву концентрацију и интензитет, уживали у сваком тренутку стварања - навео је Дејв Гибонс о “Надзирачима”.

“Чаробна књига објавила је дјело на српском језику. Инспирисана стрипом, на ХБО каналу прошле године приказивана је истоимена серија Дејмона Линделофа.

“Ловац на умове”, Џон Даглас и Марк Олшејкер

Џон Даглас је специјални агент ФБИ-ја који је постао значајан због привођења неких од најозлоглашенијих серијских убица и први је почео да се бави њиховим психолошким профилисањем. Ова књига говори о том изучавању, анализи и испитивању серијских убица зарад проналаска шаблона у њиховом понашању. Сматра се да је он зачетник бихевиоралног приступа изучавању понашања криминалаца. Између осталог, профилисао је злочинце попут Теда Бандија, Чарлса Менсона, Џејмса Ерла Реја и других.

Марк Олшејкер заслужан је за обликовање дјела којим су истините приче постале грађа за крими-роман.

Дјело је прошле године на српском објавила “Дерета”, а на основу романа урађена је серија, чије двије сезоне су доступне на “Нетфликсу”.

“Некрономикон”, Х. Ф. Лавкрафт

Хауард Филипс Лавкрафт један је од најпознатијих и најзначајнијих хорор писаца свих времена, а “Некрономикон” је збирка која обједињује његове најбоље хорор приче. Сви љубитељи овог жанра на страницама ове књиге наћи ће приче као што су “Дагон”, “Сребрни кључ”, “Боја изван овог свемира”, “Данички ужас”, “Становник таме” и друге.

- Више од хорор писца, више од пуког писца, Лавкрафт је истовремено и пророк и шаман и учитељ новог доба у коме имамо сумњиву привилегију да живимо. С мазохистичком упорношћу Лавкрафт исцртава путање које су нас довеле до ивице амбиса, као и оно што нас у његовим дубинама гладно чека - навео је Дејан Огњановић у уводу српског издања “Некрономикона”.

На српском језику “Некрономикон” је објављен у неколико издања. Посљедње је 2018. године објавила издавачка кућа “Орфелин” из Београда у едицији “Црна мачка”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана