“Glas Srpske” preporučuje: Ostanite kod kuće uz poeziju, zmajeve i superheroje

Milanka Mitrić
“Glas Srpske” preporučuje: Ostanite kod kuće uz poeziju, zmajeve i superheroje

BANjALUKA - Svi koji čitaju i vole da čitaju često ne stižu da pročitaju sva djela koja zapaze, koja ih interesuju i koja čuvaju na svojim policama, otkriju na policama biblioteka, djela koja nakupljaju u liste, na male i velike nepročitane gomile i prepune foldere.

Iako je period koji je iza nas i ispred nas svakome težak na drugačiji način, i iako nema svako želju da vrijeme ispunjava čitanjem, gledanjem filmova i serija, odlučili smo da ipak napravimo jednu malu listu prijedloga za čitanje za sve one koji dane izolacije mogu i žele da iskoriste na taj način.

Neke od ovih knjiga možda već imate na policama, neke ste gledali u obliku filmske ili serijske adaptacije, neke vas možda inspirišu za čitanje drugih djela.

Izdvojili smo djela koja se kreću od poezije, horor priča, kriminalističkih svjedočanstava, do svijeta superheroja i vladavine zmajeva. Iako su knjižare i biblioteke zatvorene, mnoga od ovih i brojna druga djela možete da naručite onlajn preko stranica izdavača i knjižara koje nude tu opciju. Među njima su knjižara “Kultura”, Antikvarijat “Ramajana” i izdavačka kuća “Imprimatur”, koja nudi svoja posebna izdanja. Brojne knjižare i izdavači u regionu, kao i do sada, imaju i opciju kupovine kako fizičkih, tako i elektronskih izdanja na svojim zvaničnim sajtovima.

“Regata papirnatih brodova” Marko Tomaš

“Regata papirnatih brodova” književnika Marka Tomaša objavljena je 2016. godine u izdanju “Loma”. Kao što to Tomaš u svojim pjesmama čini, ova zbirka posvećena je svima koji osjećaju i gledaju svijet na malo drugačiji način od ostalih. Zbirka prepuna iskrenih emocija, nježnosti, surovosti i ogoljenosti pred svijetom koji nas često učini bespomoćnim. U zbirci su zastupljene pjesme “Kruh”, “Ljubavnik”, “Trgovac tugom”, “Svijetu nedostaju divlji konji” i druge.

- Njegov opus se obraća svima onima koji se osjećaju kao marginalci, onima koji imaju želje, ali ne i snage za njihovo ostvarenje. Onima koji vole. Onima koji se osjećaju bespomoćno - navela je o njegovoj poeziji Jelena Paligorić.

Objavio je i zbirke “Crni molitvenik”, “Trideset deveti maj”, “Varanje smrti” i druge. Prvi roman “Nemoj me buditi” objavio je prošle godine.

“Vatra i krv”, Džordž R. R. Martin

“Vatra i krv” je priča o vladavini zmajeva, odnosno o vladavini jedine kuće koja je preživjela propast Valirije i pripovijest je o dinastiji Targarjena. Radnja je smještena u vremenu od tri stotine godina prije dešavanja u Martinovom serijalu knjiga “Igra prestola”, a počinje od Egona Osvajača, koji je skovao Gvozdeni presto.

- Teško je ostati hladne krvi čitajući opise nebeskih borbi koje vode zmajevi i nedoumica poraženih vladara kojima se nudi da kleknu, obuku crno i pristupe Noćnoj straži ili prihvate maštovito užasan kraj - naznačeno je u kritici “Gardijana”.

Među Martinovim djelima su i “Ledeni zmaj” te “Svijet leda i vatre”. “Vatru i krv” na srpskom jeziku objavila je “Laguna”. Serija “Igra prestola” bazirana na romanima emitovana je 2011 - 2019. na kanalu HBO.

“Nadzirači”, Dejv Gibons i Alan Mur

Strip-roman Alana Mura i Dejva Gibonsa “Nadzirači” objavljen je u periodu od 1986. do 1987. godine. Radnja je smještena u Ameriku osamdesetih godina prošlog vijeka. Prikazan je drugačiji svijet superheroja, s naglaskom na tankoj liniji između heroja i zlikovca.

- Svojom širinom i detaljima, stvarnim i nagoviještenim, “Nadzirači” su konačni, zatvoreni i cjeloviti koliko i ulje na platnu premazano lakom i možda delikatan satni mehanizam. Izgradili smo ih najpažljivije i bez obzira na svu koncentraciju i intenzitet, uživali u svakom trenutku stvaranja - naveo je Dejv Gibons o “Nadziračima”.

“Čarobna knjiga objavila je djelo na srpskom jeziku. Inspirisana stripom, na HBO kanalu prošle godine prikazivana je istoimena serija Dejmona Lindelofa.

“Lovac na umove”, Džon Daglas i Mark Olšejker

Džon Daglas je specijalni agent FBI-ja koji je postao značajan zbog privođenja nekih od najozloglašenijih serijskih ubica i prvi je počeo da se bavi njihovim psihološkim profilisanjem. Ova knjiga govori o tom izučavanju, analizi i ispitivanju serijskih ubica zarad pronalaska šablona u njihovom ponašanju. Smatra se da je on začetnik bihevioralnog pristupa izučavanju ponašanja kriminalaca. Između ostalog, profilisao je zločince poput Teda Bandija, Čarlsa Mensona, Džejmsa Erla Reja i drugih.

Mark Olšejker zaslužan je za oblikovanje djela kojim su istinite priče postale građa za krimi-roman.

Djelo je prošle godine na srpskom objavila “Dereta”, a na osnovu romana urađena je serija, čije dvije sezone su dostupne na “Netfliksu”.

“Nekronomikon”, H. F. Lavkraft

Hauard Filips Lavkraft jedan je od najpoznatijih i najznačajnijih horor pisaca svih vremena, a “Nekronomikon” je zbirka koja objedinjuje njegove najbolje horor priče. Svi ljubitelji ovog žanra na stranicama ove knjige naći će priče kao što su “Dagon”, “Srebrni ključ”, “Boja izvan ovog svemira”, “Danički užas”, “Stanovnik tame” i druge.

- Više od horor pisca, više od pukog pisca, Lavkraft je istovremeno i prorok i šaman i učitelj novog doba u kome imamo sumnjivu privilegiju da živimo. S mazohističkom upornošću Lavkraft iscrtava putanje koje su nas dovele do ivice ambisa, kao i ono što nas u njegovim dubinama gladno čeka - naveo je Dejan Ognjanović u uvodu srpskog izdanja “Nekronomikona”.

Na srpskom jeziku “Nekronomikon” je objavljen u nekoliko izdanja. Posljednje je 2018. godine objavila izdavačka kuća “Orfelin” iz Beograda u ediciji “Crna mačka”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana