“Глас Српске” препоручује књиге за читање у изолацији: Измаштани свјетови од Адамса до Линча

Миланка Митрић
“Глас Српске” препоручује књиге за читање у изолацији: Измаштани свјетови од Адамса до Линча

БАЊАЛУКА - Улазак у измаштане књижевне свјетове за љубитеље писане ријечи увијек је авантура. Вријеме некад није савезник те тако настају нагомилане листе за читање и мале и велике хрпе књига.

У времену какво је ово, када је свакодневица неизвјесна, када се чини да сати не пролазе, свако проналази свој начин да испуни дан. Многи ће тако да се упусте у неке другачије свјетове у књигама и да се препусте чудесним ријечима, можда и више него што то иначе чине. “Глас Српске” изабрао је неколико дјела за различита књижевна путовања до поезије, прича, свемирских авантура и магичних ликова, догађаја и невјероватних мјеста. Све књиге које смо изабрали могуће је пронаћи на веб сајтовима издавачких кућа, као и у електронском облику.

“Аутостоперски водич кроз галаксију”, Даглас Адамс

У неизвјесним временима, путовање у једну од најчитанијих и најзначајнијих књига научне фантастике “Аутостоперски водич кроз галаксију” Дагласа Адамса може бити један од љепших и веселијих избора. Обједињена у једну књигу, цјелокупна аутостоперска серија прави је одлазак у невјероватне свемирске авантуре препуне хумора и јединствених ликова и догађаја.

У издању “Вулкана” су и “Ресторан на крају васељене”, “Живот, васељена и остало”, “Довиђења и хвала на свим рибама” и “Углавном безопасни”.

“Маштарије”, Хорхе Луис Борхес

“Маштарије” су збирка прича једног од најцјењенијих латиноамеричких писаца Хорхеа Луиса Борхеса. У збирци се налазе приче као што су “Лутрија у Вавилону”, “Фунес или памћење”, “Смрт и бусола”, “Врт са стазама које се рачвају” и друге.

- Борхес је у “Маштаријама” променио лице једне уметничке форме - кратку причу вратио је у област бајковитог и зачудног, из којег је она првобитно настала - назначили су издавачи.

Најновије издање “Маштарија” на српском језику објављено је у издању “Лагуне”.

“Упозорење о садржају”, Нил Гејмен

Збирка сачињена из кратких и дугих прича објављена у издању “Лагуне”, дјело “Упозорење о садржају” је још једно путовање у стваралачки свијет Нила Гејмена. Свијет препун магије, невјероватних догађаја, ликова и ријечи који освајају чудесношћу.

- Сви ми носимо маске. Због тога и јесмо занимљиви. Ово су приче о тим маскама и људима који се крију иза њих. Ми писци, који живимо од измишљотина, представљамо континум свега што смо икада видјели, чули и, најбитније, свега што смо икада прочитали - навео је Гејмен.

“Изненада неко покуца на врата”, Етгар Керет

- “Изненада неко покуца на врата” је збирка његових најбољих и најзрелијих прича, у којима живи и мртви, необично тиха деца и животиње које говоре, сновиђења и стварности стоје једни уз друге. Носећи нас на бујици апсурда, духовитости, туге и саосјећања, ове приче су Керета изнеле на глас најоригиналнијег писца своје генерације -  наведено је о збирци прича израелског аутора Етгара Керата.

Дјело на српском језику прошле године објављено је у издању “Лагуне”.

“Соба за снове”, Дејвид Линч

Сви љубитељи филмова Дејвида Линча, који су заинтересовани да упознају више о овом режисеру, бројне црте из његовог живота могу да нађу у књизи “Соба за снове” Дејвида Линча и Кристин Макене. Објављена је у издању “Дерете”.

- Линчова лирска, интимна и неспутана размишљања представљају неку врсту одговора на биографске пасаже које је лиска сарадница Кристина Макена написала на основу више од стотину интервјуа с његовим бившим супругама, члановима породице, глумцима и осталим колегама - назначили су издавачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана