“Glas Srpske” preporučuje knjige za čitanje u izolaciji: Izmaštani svjetovi od Adamsa do Linča

Milanka Mitrić
“Glas Srpske” preporučuje knjige za čitanje u izolaciji: Izmaštani svjetovi od Adamsa do Linča

BANjALUKA - Ulazak u izmaštane književne svjetove za ljubitelje pisane riječi uvijek je avantura. Vrijeme nekad nije saveznik te tako nastaju nagomilane liste za čitanje i male i velike hrpe knjiga.

U vremenu kakvo je ovo, kada je svakodnevica neizvjesna, kada se čini da sati ne prolaze, svako pronalazi svoj način da ispuni dan. Mnogi će tako da se upuste u neke drugačije svjetove u knjigama i da se prepuste čudesnim riječima, možda i više nego što to inače čine. “Glas Srpske” izabrao je nekoliko djela za različita književna putovanja do poezije, priča, svemirskih avantura i magičnih likova, događaja i nevjerovatnih mjesta. Sve knjige koje smo izabrali moguće je pronaći na veb sajtovima izdavačkih kuća, kao i u elektronskom obliku.

“Autostoperski vodič kroz galaksiju”, Daglas Adams

U neizvjesnim vremenima, putovanje u jednu od najčitanijih i najznačajnijih knjiga naučne fantastike “Autostoperski vodič kroz galaksiju” Daglasa Adamsa može biti jedan od ljepših i veselijih izbora. Objedinjena u jednu knjigu, cjelokupna autostoperska serija pravi je odlazak u nevjerovatne svemirske avanture prepune humora i jedinstvenih likova i događaja.

U izdanju “Vulkana” su i “Restoran na kraju vaseljene”, “Život, vaseljena i ostalo”, “Doviđenja i hvala na svim ribama” i “Uglavnom bezopasni”.

“Maštarije”, Horhe Luis Borhes

“Maštarije” su zbirka priča jednog od najcjenjenijih latinoameričkih pisaca Horhea Luisa Borhesa. U zbirci se nalaze priče kao što su “Lutrija u Vavilonu”, “Funes ili pamćenje”, “Smrt i busola”, “Vrt sa stazama koje se račvaju” i druge.

- Borhes je u “Maštarijama” promenio lice jedne umetničke forme - kratku priču vratio je u oblast bajkovitog i začudnog, iz kojeg je ona prvobitno nastala - naznačili su izdavači.

Najnovije izdanje “Maštarija” na srpskom jeziku objavljeno je u izdanju “Lagune”.

“Upozorenje o sadržaju”, Nil Gejmen

Zbirka sačinjena iz kratkih i dugih priča objavljena u izdanju “Lagune”, djelo “Upozorenje o sadržaju” je još jedno putovanje u stvaralački svijet Nila Gejmena. Svijet prepun magije, nevjerovatnih događaja, likova i riječi koji osvajaju čudesnošću.

- Svi mi nosimo maske. Zbog toga i jesmo zanimljivi. Ovo su priče o tim maskama i ljudima koji se kriju iza njih. Mi pisci, koji živimo od izmišljotina, predstavljamo kontinum svega što smo ikada vidjeli, čuli i, najbitnije, svega što smo ikada pročitali - naveo je Gejmen.

“Iznenada neko pokuca na vrata”, Etgar Keret

- “Iznenada neko pokuca na vrata” je zbirka njegovih najboljih i najzrelijih priča, u kojima živi i mrtvi, neobično tiha deca i životinje koje govore, snoviđenja i stvarnosti stoje jedni uz druge. Noseći nas na bujici apsurda, duhovitosti, tuge i saosjećanja, ove priče su Kereta iznele na glas najoriginalnijeg pisca svoje generacije -  navedeno je o zbirci priča izraelskog autora Etgara Kerata.

Djelo na srpskom jeziku prošle godine objavljeno je u izdanju “Lagune”.

“Soba za snove”, Dejvid Linč

Svi ljubitelji filmova Dejvida Linča, koji su zainteresovani da upoznaju više o ovom režiseru, brojne crte iz njegovog života mogu da nađu u knjizi “Soba za snove” Dejvida Linča i Kristin Makene. Objavljena je u izdanju “Derete”.

- Linčova lirska, intimna i nesputana razmišljanja predstavljaju neku vrstu odgovora na biografske pasaže koje je liska saradnica Kristina Makena napisala na osnovu više od stotinu intervjua s njegovim bivšim suprugama, članovima porodice, glumcima i ostalim kolegama - naznačili su izdavači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana