Гардијан пореди Киша,Џојса и Кафку

B92
Гардијан пореди Киша,Џојса и Кафку

У оквиру свог књижевног серијала о кратким причама, британски лист „Гардијан" представио је 2. августа писца Данила Киша, сврставајући га раме уз раме са великанима свјетске књижевности.

„У ’Часу анатомије’, есеју дужине књиге објављеном 1978. године, југословенски писац Данило Киш подјелио је историју кратких прича у двије ере – прије Борхеса и послије Борхеса. Имајући ово на уму, посљедње двије збирке прича које је Киш објавио током живота, ’Гробница за Бориса Давидовича’ и ’Енциклопедија мртвих’, представљају задивљујући допринос фикцији послије Борхеса, смјештајући се негдје између имагинације и зацементиране реалности документованог", наводи Крис Пауер.

У чланку се посебно истиче начин на који Киш обрађује реалност и сирове, истините чињенице, због чега га пореде са Џемсом Џојсом, Бруном Шулцом и Францом Кафком, који су и сами имали утицај на Киша.

Наводи се да је Киш вјеровао да књижевност мора „исправити" историју, јер је ова друга сувише уопштавајућа. Посебно мјесто заузима анализа дјела „Гробница за Бориса Давидовича" као и представљање пишчеве биографије.

Кишову опчињеност реалношћу, аутор текста након детаљног објашњења илуструје цитатом из књиге „Савета младом писцу": „Не веруј у статистике, у цифре, у јавне изјаве: стварност је оно што се не види голим оком."

Пауер Киша представља као једног од најзначајнијих европских писаца послије Другог свјетског рата, објашњавајући да је његова репутација у англосаксонским земљама на незавидном нивоу. Занимљиво је и да трећина становника Србије не зна ко је Данило Киш, нити су читали његове књиге. Овај податак резултат је истраживања „Културне праксе грађана Србије", чији су резултати крајем прошле године саопштени у Заводу за проучавање културног развитка у Београду.

Гардијанов књижевни серијал о кратким причама, у којем је своје мјесто нашао и Киш, представио је бројне класике свјетске књижевности, од Ђованија Бокача до Ернеста Хемингвеја, Џемса Џојса, Реја Бредберија...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана