Филм рађен по роману Стивена Кинга "Бабарога" у домаћим биоскопима: Краљ хорора поново плаши публику

Бранислав Предојевић
Филм рађен по роману Стивена Кинга "Бабарога" у домаћим биоскопима: Краљ хорора поново плаши публику

БАЊАЛУКА - Најновија екранизација књижевног дјела Стивена Кинга филм "Бабарога" од вечерас ће се наћи на редовном репертоару биоскопа "Синеплекс Палас", као и другим биоскопима у држави и регији.

Филм "Бабарога" рађен је према причи Стивена Кинга из 1973. године, која је на српском језику објављена под насловом "Бабарога" (Boogeyman) као дио култне Кингове збирке прича "Ноћна смјена".

Редитељ филма је Роб Севиџ, док су сценарио писали Брајан Вуд и Скот Бек, уз помоћ Марка Хејмена. Сама прича прати средњошколку Сејди Харпер и њену млађу сестру Сојер које се суочавају са недавним губитком мајке, за шта не добијају пуну подршку свога оца Вила, терапеута који се носи и са сопственим болом. Када се у њиховој кући неочекивано појави несрећни пацијент, којем су у мистериозној несрећи настрадала супруга и дјеце, тражећи помоћ за собом оставља застрашујућу натприродну ствар којој су породице плијен, а њихова патња храна.

Сам опус краља хорора постао је читав филмски и телевизијски поджанр за себе уз преко 50 филмских и 30 телевизијских серија, насталих на основу његових дјела, а још десетине њих су тренутно у процесу продукције.

Новела "Бабарога" једна је од ријетких његових прича која до сада није адаптирана, а сама продукција филма почела је још 2019. године, али је због пандемије и промјене планова тек сада стигла у биоскопе. Првобитно планиран за "Дизнијев" стриминг сервис "Хулу", филм је по ријечима Севиџа стигао у биоскопе након препоруке самог Кинга, који је био одушевљен након пројекције организоване само за њега.

- Када је филм био тестиран, одлучили смо да добијемо и Кингово мишљење, па смо изнајмили његов омиљени биоскоп у Мејну. Кинг нам је послао диван есеј о томе колико је уживао у филму и рекао је још неколико лијепих ствари, а најљепша од њих гласила је: "Били бисте глупи да ово пустите на стриминг, а не у биоскопе" - објаснио је Севиџ.

Овај потез такође има везе са оним што се догодило са филмом "Осмијех", хорором у режији Паркера Фина, који је првобитно био намијењен за стример сервис "Парамаунт плус", али је снажна пробна пројекција промијенила његову судбину. Филм, направљен за само 17 милиона долара, прошле године је добио биоскопску дистрибуцију и постао један од носилаца новог успона хорора код публике, пошто је зарадио преко 217 милиона долара широм свијета.

Буџет "Бабароге" износи 35 милиона долара, а предвиђања су да ће  само првог викенда имати отварање од 15 милиона долара. Прве критике варирају у мишљењу, па на сајту "Ротен томејтосе" има оцјену 68 одсто позитивних од 53 написане критике, док је на сајту "Метакритик" добио оцјену 60 од 100, на основу 20 критичара. Главне улоге у филму тумаче: Крис Месина, Вивијен Лира Блер и Софи Тачер.

Зарада

Занимљиво је да се хорор појавио током пандемије као једини жанр осим суперхероја који је привукао публику у биоскопе.

Осим филма "Осмијех" и хорор "Меган", у издању "Универзала", имао је одличан резултат на кино благајнама, јер је са 12 милиона долара до сада стигао до 176 милиона долара зараде. Једнако добро прошли су филмови "Зла смрт: Успон"(коштао 15, зарадио 144 милиона долара), "Вини Пу: Крв и мед"(коштао 5, зарадио 100 милиона долара), "Папин егзорцист"(коштао 18, зарадио преко 70 милиона долара) и бројни други додатно јачајући тренд оживљавања жанра страве и ужаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана