Film rađen po romanu Stivena Kinga "Babaroga" u domaćim bioskopima: Kralj horora ponovo plaši publiku

Branislav Predojević
Film rađen po romanu Stivena Kinga "Babaroga" u domaćim bioskopima: Kralj horora ponovo plaši publiku

BANjALUKA - Najnovija ekranizacija književnog djela Stivena Kinga film "Babaroga" od večeras će se naći na redovnom repertoaru bioskopa "Sinepleks Palas", kao i drugim bioskopima u državi i regiji.

Film "Babaroga" rađen je prema priči Stivena Kinga iz 1973. godine, koja je na srpskom jeziku objavljena pod naslovom "Babaroga" (Boogeyman) kao dio kultne Kingove zbirke priča "Noćna smjena".

Reditelj filma je Rob Sevidž, dok su scenario pisali Brajan Vud i Skot Bek, uz pomoć Marka Hejmena. Sama priča prati srednjoškolku Sejdi Harper i njenu mlađu sestru Sojer koje se suočavaju sa nedavnim gubitkom majke, za šta ne dobijaju punu podršku svoga oca Vila, terapeuta koji se nosi i sa sopstvenim bolom. Kada se u njihovoj kući neočekivano pojavi nesrećni pacijent, kojem su u misterioznoj nesreći nastradala supruga i djece, tražeći pomoć za sobom ostavlja zastrašujuću natprirodnu stvar kojoj su porodice plijen, a njihova patnja hrana.

Sam opus kralja horora postao je čitav filmski i televizijski podžanr za sebe uz preko 50 filmskih i 30 televizijskih serija, nastalih na osnovu njegovih djela, a još desetine njih su trenutno u procesu produkcije.

Novela "Babaroga" jedna je od rijetkih njegovih priča koja do sada nije adaptirana, a sama produkcija filma počela je još 2019. godine, ali je zbog pandemije i promjene planova tek sada stigla u bioskope. Prvobitno planiran za "Diznijev" striming servis "Hulu", film je po riječima Sevidža stigao u bioskope nakon preporuke samog Kinga, koji je bio oduševljen nakon projekcije organizovane samo za njega.

- Kada je film bio testiran, odlučili smo da dobijemo i Kingovo mišljenje, pa smo iznajmili njegov omiljeni bioskop u Mejnu. King nam je poslao divan esej o tome koliko je uživao u filmu i rekao je još nekoliko lijepih stvari, a najljepša od njih glasila je: "Bili biste glupi da ovo pustite na striming, a ne u bioskope" - objasnio je Sevidž.

Ovaj potez takođe ima veze sa onim što se dogodilo sa filmom "Osmijeh", hororom u režiji Parkera Fina, koji je prvobitno bio namijenjen za strimer servis "Paramaunt plus", ali je snažna probna projekcija promijenila njegovu sudbinu. Film, napravljen za samo 17 miliona dolara, prošle godine je dobio bioskopsku distribuciju i postao jedan od nosilaca novog uspona horora kod publike, pošto je zaradio preko 217 miliona dolara širom svijeta.

Budžet "Babaroge" iznosi 35 miliona dolara, a predviđanja su da će  samo prvog vikenda imati otvaranje od 15 miliona dolara. Prve kritike variraju u mišljenju, pa na sajtu "Roten tomejtose" ima ocjenu 68 odsto pozitivnih od 53 napisane kritike, dok je na sajtu "Metakritik" dobio ocjenu 60 od 100, na osnovu 20 kritičara. Glavne uloge u filmu tumače: Kris Mesina, Vivijen Lira Bler i Sofi Tačer.

Zarada

Zanimljivo je da se horor pojavio tokom pandemije kao jedini žanr osim superheroja koji je privukao publiku u bioskope.

Osim filma "Osmijeh" i horor "Megan", u izdanju "Univerzala", imao je odličan rezultat na kino blagajnama, jer je sa 12 miliona dolara do sada stigao do 176 miliona dolara zarade. Jednako dobro prošli su filmovi "Zla smrt: Uspon"(koštao 15, zaradio 144 miliona dolara), "Vini Pu: Krv i med"(koštao 5, zaradio 100 miliona dolara), "Papin egzorcist"(koštao 18, zaradio preko 70 miliona dolara) i brojni drugi dodatno jačajući trend oživljavanja žanra strave i užasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana