Фестивал књижевности „Императив“ отворен у Бањалуци

Миланка Митрић
Фестивал књижевности „Императив“ отворен у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Изложбом цртежа Дамира Каракаша и промоцијом његовог новог романа „Потоп“ вечерас је у Банском двору отворен 6. регионални фестивал књижевности „Императив“.

На изложби, отвореној у малом изложбеном салону Банског двора, представљени су његови цртежи познатих писаца који су били значајни за њега, међу којима су Данило Киш, Петар Кочић, Бруно Шулц, Франц Кафка, Џејмс Џојс и многи други.

- На улазу у овај роман стоји моја изложба, то су 42 портретне студије писаца који су били важни за мене. Прије овога изложба је отворена и у Загребу, гдје је имала добар одјек - рекао је Каракаш о овој изложби на којој је сваки цртеж попраћен краћим или дужим записима и досјеткама о писцима, те додао да су неке приче мијењане током настанка тих записа везаних за поједине писце.

Роман „Потоп“ требало је да буде његов први роман, а тек ове године је угледао свјетлост дана, деценијама након свог првобитног настанка.

- Занимљиво је након толико времена размишљати о неким стварима, као што су младалачка фатаморгана звана слобода, рецимо. Има нешто у ријечима Меше Селимовића о томе како би сваки писац требало да има педесет година, а онда тек да напише све своје књиге – казао је Каракаш.

Исте вечери одржан је и програм „Поезију ће сви читати“, у којем су учествовале Миланка Благојевић и Тања Ступар Трифуновић, „Ноте и слова“, са Срђаном Ваљаревићем, те отворен сајам књига, који је за посјетиоце доступан сваки дан од 10 до 20 часова.

- Основни циљ фестивала је повезивање писаца, издавача и књижевних критичара из региона, размјена мишљења и успостављање сарадње. Посебан значај фестивала „Императив“ је развој публике, укључивање великог броја младих људи у програмске садржаје и представљање књига које су у протеклој години изазвале велику пажњу књижевне публике и критике – наводе организатори фестивала „Императив“, који ће трајати до суботе.

У оквиру фестивала биће одржане радионице „Бајковница“ с Бериславом Благојевићем, „Прољеће у Бањалуци“ са Звонком Карановићем и радионица терапијског писања и библиотерапије са Тањом Ступар Трифуновић.

Фестивал ће бити настављен сутра када ће од 18 часова у програму „Поезију ће сви читати“ своје пјесме читати Селма Асотић и Звонко Карановић.

У „Разговору с писцем“ који почиње у 19 часова биће представљен нови роман Стеве Грабовца „Послије забаве“, а од 20.30 часова биће одржан програм „Ноте и слова“ са Феридом Дураковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана