Festival književnosti „Imperativ“ otvoren u Banjaluci

Milanka Mitrić
Festival književnosti „Imperativ“ otvoren u Banjaluci

BANjALUKA - Izložbom crteža Damira Karakaša i promocijom njegovog novog romana „Potop“ večeras je u Banskom dvoru otvoren 6. regionalni festival književnosti „Imperativ“.

Na izložbi, otvorenoj u malom izložbenom salonu Banskog dvora, predstavljeni su njegovi crteži poznatih pisaca koji su bili značajni za njega, među kojima su Danilo Kiš, Petar Kočić, Bruno Šulc, Franc Kafka, Džejms Džojs i mnogi drugi.

- Na ulazu u ovaj roman stoji moja izložba, to su 42 portretne studije pisaca koji su bili važni za mene. Prije ovoga izložba je otvorena i u Zagrebu, gdje je imala dobar odjek - rekao je Karakaš o ovoj izložbi na kojoj je svaki crtež popraćen kraćim ili dužim zapisima i dosjetkama o piscima, te dodao da su neke priče mijenjane tokom nastanka tih zapisa vezanih za pojedine pisce.

Roman „Potop“ trebalo je da bude njegov prvi roman, a tek ove godine je ugledao svjetlost dana, decenijama nakon svog prvobitnog nastanka.

- Zanimljivo je nakon toliko vremena razmišljati o nekim stvarima, kao što su mladalačka fatamorgana zvana sloboda, recimo. Ima nešto u riječima Meše Selimovića o tome kako bi svaki pisac trebalo da ima pedeset godina, a onda tek da napiše sve svoje knjige – kazao je Karakaš.

Iste večeri održan je i program „Poeziju će svi čitati“, u kojem su učestvovale Milanka Blagojević i Tanja Stupar Trifunović, „Note i slova“, sa Srđanom Valjarevićem, te otvoren sajam knjiga, koji je za posjetioce dostupan svaki dan od 10 do 20 časova.

- Osnovni cilj festivala je povezivanje pisaca, izdavača i književnih kritičara iz regiona, razmjena mišljenja i uspostavljanje saradnje. Poseban značaj festivala „Imperativ“ je razvoj publike, uključivanje velikog broja mladih ljudi u programske sadržaje i predstavljanje knjiga koje su u protekloj godini izazvale veliku pažnju književne publike i kritike – navode organizatori festivala „Imperativ“, koji će trajati do subote.

U okviru festivala biće održane radionice „Bajkovnica“ s Berislavom Blagojevićem, „Proljeće u Banjaluci“ sa Zvonkom Karanovićem i radionica terapijskog pisanja i biblioterapije sa Tanjom Stupar Trifunović.

Festival će biti nastavljen sutra kada će od 18 časova u programu „Poeziju će svi čitati“ svoje pjesme čitati Selma Asotić i Zvonko Karanović.

U „Razgovoru s piscem“ koji počinje u 19 časova biće predstavljen novi roman Steve Grabovca „Poslije zabave“, a od 20.30 časova biće održan program „Note i slova“ sa Feridom Duraković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana