Епска фреска људског живота: Прве двије књиге романа “Рат и мир” у новом издању

Приредила: Илијана Божић
Епска фреска људског живота: Прве двије књиге романа “Рат и мир” у новом издању

БАЊАЛУКА - “Живот, у којем се људи највише занимају за здравље, болест, рад, те за мисли, науку, поезију, музику, љубав, пријатељство, мржњу, страсти, текао је мимо политичког пријатељства или непријатељства с Наполеоном Бонапартом и мимо сваке могуће реформе”, цитат је свјетског класика “Рат и мир” Лава Николајевича Толстоја.

Прва два дијела овог филозофско-историјског романа пред читаоцима ће се од четвртка наћи у новом “Лагунином” издању. Књиге је на српски језик превео Јован Максимовић.

- У роману “Рат и мир” Лав Николајевич Толстој анализира сложен процес историјске стварности, друштвене динамике и људског понашања. Идеали и смисао људског постојања централна су тема овог ремек дела. Радња се одвија током Наполеонове инвазије на Русију 1812. године и прати судбине троје јунака, и то Пјера Безухова, ванбрачног сина једног племића, који се бори за своје наследство и духовно испуњење, кнеза Андреја Болконског који оставља своју породицу да би ратовао против Наполеона, и Наташе Ростове, прелепе младе грофице, која интригира обојицу - саопштили су из “Лагуне”.

У синопсису су навели да нам Толстој, описујући како Наполеонова војска напредује, у све ширим потезима осликава позадину историјских дешавања.

- Тако се на полеђини ове импресивне фреске појављују сељаци, војници и грађанство у својој борби са проблемима доба у којем живе. Што се више пред нама развија ова фасцинантна сага, тако њени јунаци превазилазе своје књижевно обличје и постају све дирљивије и читаоцу ближе фигуре. У Толстојевој историјској епопеји преплићу се интиман и друштвени живот две породице, Ростових и Болконских, а судбине троје главних јунака, дубоко су повезане са националном историјом која је паралелно приказана - навели су из “Лагуне”.

Истакли су да роман “Рат и мир” маестрално спаја све велике теме, односно сукоб и љубав, рођење и смрт, слободну вољу и судбину с незаборавним сценама деветнаестовјековне Русије.

- Величанствена епска фреска људског живота приказана је у свој својој величини и несавршености. Толстојева дубока анализа људске душе фасцинира читаоце више од век и по због изузетне мисаоне и стваралачке снаге коју до сада нико није превазишао - закључили су из “Лагуне”.

Занимљивости

Роман “Рат и мир” објављен је између 1865. и 1869. године. Текст је подијељен у четири књиге, а овај роман нашао се и на попису 100 најбољих књига Британије. Дјело је и филмски екранизовано неколико пута, а најпознатија остварења су амерички “Рат и мир” из 1956. и руски “Рат и мир” из 1968. Руска верзија је најскупљи филм свих времена, други филм с највише статиста на екрану.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана