Epska freska ljudskog života: Prve dvije knjige romana “Rat i mir” u novom izdanju

Priredila: Ilijana Božić
Epska freska ljudskog života: Prve dvije knjige romana “Rat i mir” u novom izdanju

BANjALUKA - “Život, u kojem se ljudi najviše zanimaju za zdravlje, bolest, rad, te za misli, nauku, poeziju, muziku, ljubav, prijateljstvo, mržnju, strasti, tekao je mimo političkog prijateljstva ili neprijateljstva s Napoleonom Bonapartom i mimo svake moguće reforme”, citat je svjetskog klasika “Rat i mir” Lava Nikolajeviča Tolstoja.

Prva dva dijela ovog filozofsko-istorijskog romana pred čitaocima će se od četvrtka naći u novom “Laguninom” izdanju. Knjige je na srpski jezik preveo Jovan Maksimović.

- U romanu “Rat i mir” Lav Nikolajevič Tolstoj analizira složen proces istorijske stvarnosti, društvene dinamike i ljudskog ponašanja. Ideali i smisao ljudskog postojanja centralna su tema ovog remek dela. Radnja se odvija tokom Napoleonove invazije na Rusiju 1812. godine i prati sudbine troje junaka, i to Pjera Bezuhova, vanbračnog sina jednog plemića, koji se bori za svoje nasledstvo i duhovno ispunjenje, kneza Andreja Bolkonskog koji ostavlja svoju porodicu da bi ratovao protiv Napoleona, i Nataše Rostove, prelepe mlade grofice, koja intrigira obojicu - saopštili su iz “Lagune”.

U sinopsisu su naveli da nam Tolstoj, opisujući kako Napoleonova vojska napreduje, u sve širim potezima oslikava pozadinu istorijskih dešavanja.

- Tako se na poleđini ove impresivne freske pojavljuju seljaci, vojnici i građanstvo u svojoj borbi sa problemima doba u kojem žive. Što se više pred nama razvija ova fascinantna saga, tako njeni junaci prevazilaze svoje književno obličje i postaju sve dirljivije i čitaocu bliže figure. U Tolstojevoj istorijskoj epopeji prepliću se intiman i društveni život dve porodice, Rostovih i Bolkonskih, a sudbine troje glavnih junaka, duboko su povezane sa nacionalnom istorijom koja je paralelno prikazana - naveli su iz “Lagune”.

Istakli su da roman “Rat i mir” maestralno spaja sve velike teme, odnosno sukob i ljubav, rođenje i smrt, slobodnu volju i sudbinu s nezaboravnim scenama devetnaestovjekovne Rusije.

- Veličanstvena epska freska ljudskog života prikazana je u svoj svojoj veličini i nesavršenosti. Tolstojeva duboka analiza ljudske duše fascinira čitaoce više od vek i po zbog izuzetne misaone i stvaralačke snage koju do sada niko nije prevazišao - zaključili su iz “Lagune”.

Zanimljivosti

Roman “Rat i mir” objavljen je između 1865. i 1869. godine. Tekst je podijeljen u četiri knjige, a ovaj roman našao se i na popisu 100 najboljih knjiga Britanije. Djelo je i filmski ekranizovano nekoliko puta, a najpoznatija ostvarenja su američki “Rat i mir” iz 1956. i ruski “Rat i mir” iz 1968. Ruska verzija je najskuplji film svih vremena, drugi film s najviše statista na ekranu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana