Двоструки добитник Нинове награде Драган Великић препоручује три књиге за читање у овом периоду

ГС
Двоструки добитник Нинове награде Драган Великић препоручује три књиге за читање у овом периоду

Да читање умањује стрес, научно је доказано.

Зато вам препоручујемо да читате што више, а ево шта вам препоручује да прочитате двоструки добитник Нинове награде Драган Великић.

Пандемија короне преко ноћи је промјенила свакодневицу милиона људи. То је можда последње упозорење путницима на планети Земљи да преиспитају своје поступке. Свијет који познајемо стигао је до свог краја. Тренутак је да недеље и мјесеце изолације које су пред нама искористимо за преиспитивање себе самих. А то најбоље полази за руком уз добру књигу. Препоручујем следеће наслове:

''Школа за деликатне љубавнике'' роман Светлане Слапшак

Протагонисти страсне љубавне приче су руски глумац средњих година и београдска студенткиња. Све се дешава у Атини у љето 1974. године, непосредно након пада војне хунте. ’Школа за деликатне љубавнике’ је идеална лектира за дане изолације, јер пружа читаоцу узбудљиво путовање кроз вријеме и простор. Чита се у даху. Овај роман је и бедекер Грчке, и еротски приручник, и филозофски трактат, укратко: ерудита и Афродита на једном месту.

''Судбина и коментари'' Радослава Петковића није само најнаграђиванији српски роман већ узбудљива прича о јунацима који дјеле исту судбину, о немогућности бјекства из историје, о цикличном понављању тако истих живота.

''Сахраните ми срце крај Рањеног колена'' Ди Брауна је најбоља књига написана о сјеверноамеричким Индијанцима, о њиховој трагедији која је уписана у судбинску карту читавог једног континента.

Издвајамо и књигу ''Адреса'' Драгана Великића.

Отворено ангажован, кроз упечатљив лик Владана Тодоровића, згађеног усудом накарадне власти и ропског менталитета, сопственом земљом која се нашла на „европској депонији”, Великић у овом роману гласном размишљању о судбини нације не допушта да превлада над препознатљивом магијом приповедања, већ успјева да ухвати најтананије преливе осећања, да оцрта карактере у неколико потеза и истовремено пружи изузетан читалачки ужитак.

(Б92)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана