Dvostruki dobitnik Ninove nagrade Dragan Velikić preporučuje tri knjige za čitanje u ovom periodu

GS
Dvostruki dobitnik Ninove nagrade Dragan Velikić preporučuje tri knjige za čitanje u ovom periodu

Da čitanje umanjuje stres, naučno je dokazano.

Zato vam preporučujemo da čitate što više, a evo šta vam preporučuje da pročitate dvostruki dobitnik Ninove nagrade Dragan Velikić.

Pandemija korone preko noći je promjenila svakodnevicu miliona ljudi. To je možda poslednje upozorenje putnicima na planeti Zemlji da preispitaju svoje postupke. Svijet koji poznajemo stigao je do svog kraja. Trenutak je da nedelje i mjesece izolacije koje su pred nama iskoristimo za preispitivanje sebe samih. A to najbolje polazi za rukom uz dobru knjigu. Preporučujem sledeće naslove:

''Škola za delikatne ljubavnike'' roman Svetlane Slapšak

Protagonisti strasne ljubavne priče su ruski glumac srednjih godina i beogradska studentkinja. Sve se dešava u Atini u ljeto 1974. godine, neposredno nakon pada vojne hunte. ’Škola za delikatne ljubavnike’ je idealna lektira za dane izolacije, jer pruža čitaocu uzbudljivo putovanje kroz vrijeme i prostor. Čita se u dahu. Ovaj roman je i bedeker Grčke, i erotski priručnik, i filozofski traktat, ukratko: erudita i Afrodita na jednom mestu.

''Sudbina i komentari'' Radoslava Petkovića nije samo najnagrađivaniji srpski roman već uzbudljiva priča o junacima koji djele istu sudbinu, o nemogućnosti bjekstva iz istorije, o cikličnom ponavljanju tako istih života.

''Sahranite mi srce kraj Ranjenog kolena'' Di Brauna je najbolja knjiga napisana o sjevernoameričkim Indijancima, o njihovoj tragediji koja je upisana u sudbinsku kartu čitavog jednog kontinenta.

Izdvajamo i knjigu ''Adresa'' Dragana Velikića.

Otvoreno angažovan, kroz upečatljiv lik Vladana Todorovića, zgađenog usudom nakaradne vlasti i ropskog mentaliteta, sopstvenom zemljom koja se našla na „evropskoj deponiji”, Velikić u ovom romanu glasnom razmišljanju o sudbini nacije ne dopušta da prevlada nad prepoznatljivom magijom pripovedanja, već uspjeva da uhvati najtananije prelive osećanja, da ocrta karaktere u nekoliko poteza i istovremeno pruži izuzetan čitalački užitak.

(B92)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana