Дучићева награда уручена пјесникињи Злати Коцић

Срна
Дучићева награда уручена пјесникињи Злати Коцић

ТРЕБИЊЕ - Пјесникињи Злати Коцић вечерас је у Културном центру Требиње уручена Дучићева награда за ову годину.

Награду Коцићевој на свечаној академији “Код кнеза на балу”, која је централни програм манифестације “Дучићеве вечери поезије”, уручио је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Ћурић је у бесједи рекао да се Дучићева награда додјељује оним ствараоцима који су досегли пјесничке врхунце у оквиру српског језика и књижевне традиције и који су се уписали златним словима у нашој књижевној баштини.

“Злата Коцић се овом наградом уврстила у ред најугледнијих имена наше књижевности, чије се дјело, како стоји у одлуци жирија о додјели награде, “на посебан начин дотакло са Дучићевим дјелом””, рекао је Ћурић.

Он је изразио увјерење да нема пјесника који је од Дучића пресудније утицао на културни, али и свеукупни развој, мјеста у коме је рођен, наводећи да данас, након пуних 79 година од његовог преласка у књиге и сјећање, град као да никад није досљедније био на његовом путу.

Ћурић је навео да ту не мисли на његово књижевно дјело и поезију, него на његову визију и пројекат који је назвао и започео да реализује Требиње - град културе.

“Култура је годинама прожимала све аспекте живота овог народа. И то је оно што Требиње и издваја од многих сличних средина, јер се овдје култура проживљава, живи, а не конзумира. Уз жДучићеве вечери поезијеж и културу као начин живота, на јединствен начин обликовано је Требиње”, рекао је Ћурић.

Академик Јован Делић рекао је да је Коцићева есејиста и преводилац изузетно широке културе и великог дара усавршеног у писању, ширини и тиховању, опсједнута и очарана завршном књигом Новог завјета Откровењем Јовановим.

“За пјесникињу и њен доживљај свијета, пресудан је набој тренутка, усхит, то је закон лирске сублимације свијета у трену”, рекао је између осталог Делић.

Овогодишња добитница Дучићеве награде пјесникиња Злата Коцић говорећи о пјесништву Јована Дучића рекла је да је Дучић кристално чист кад се обраћа Богу и активиран до посљедњег свог атома кад се окрене мору, води, небу.

“Кад о души пева, и о поезији, жени, жени-песми, он је обасјан или сетан, болан, али увек илуминантан. Занимају га непрекидне промене - говор мора, различит у сваком тренутку. Као што је Бог увек неједнак и друкчији у свакој ствари”, рекла је између осталог Коцићева.

У умјетничком програму свечане академије наступили су између осталих хор “Браћа Барух” из Београда под диригентском палицом Стефана Зекића, глумци београдског Народног позоришта - Биљана Ђуровић и Синиша Убовић, пијаниста Народног позоришта из Београда Борко Милојковић.

Овогодишње, 55. “Дучићеве вечери поезије” биће завршене традиционалном пјесничком вечери “На Дучићевом путу” на којој ће сутра у Културном центру, од 19.00 часова, учествовати двадесетак пјесника из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Вечерашњој свечаној академији присуствовале су бројне званице из политичког и друштвеног живота Требиња, као и помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић.

Покровитељ манифестације “Дучићеве вечери поезије” је Град Требиње и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана