Dučićeva nagrada uručena pjesnikinji Zlati Kocić

Srna
Dučićeva nagrada uručena pjesnikinji Zlati Kocić

TREBINjE - Pjesnikinji Zlati Kocić večeras je u Kulturnom centru Trebinje uručena Dučićeva nagrada za ovu godinu.

Nagradu Kocićevoj na svečanoj akademiji “Kod kneza na balu”, koja je centralni program manifestacije “Dučićeve večeri poezije”, uručio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Ćurić je u besjedi rekao da se Dučićeva nagrada dodjeljuje onim stvaraocima koji su dosegli pjesničke vrhunce u okviru srpskog jezika i književne tradicije i koji su se upisali zlatnim slovima u našoj književnoj baštini.

“Zlata Kocić se ovom nagradom uvrstila u red najuglednijih imena naše književnosti, čije se djelo, kako stoji u odluci žirija o dodjeli nagrade, “na poseban način dotaklo sa Dučićevim djelom””, rekao je Ćurić.

On je izrazio uvjerenje da nema pjesnika koji je od Dučića presudnije uticao na kulturni, ali i sveukupni razvoj, mjesta u kome je rođen, navodeći da danas, nakon punih 79 godina od njegovog prelaska u knjige i sjećanje, grad kao da nikad nije dosljednije bio na njegovom putu.

Ćurić je naveo da tu ne misli na njegovo književno djelo i poeziju, nego na njegovu viziju i projekat koji je nazvao i započeo da realizuje Trebinje - grad kulture.

“Kultura je godinama prožimala sve aspekte života ovog naroda. I to je ono što Trebinje i izdvaja od mnogih sličnih sredina, jer se ovdje kultura proživljava, živi, a ne konzumira. Uz žDučićeve večeri poezijež i kulturu kao način života, na jedinstven način oblikovano je Trebinje”, rekao je Ćurić.

Akademik Jovan Delić rekao je da je Kocićeva esejista i prevodilac izuzetno široke kulture i velikog dara usavršenog u pisanju, širini i tihovanju, opsjednuta i očarana završnom knjigom Novog zavjeta Otkrovenjem Jovanovim.

“Za pjesnikinju i njen doživljaj svijeta, presudan je naboj trenutka, ushit, to je zakon lirske sublimacije svijeta u trenu”, rekao je između ostalog Delić.

Ovogodišnja dobitnica Dučićeve nagrade pjesnikinja Zlata Kocić govoreći o pjesništvu Jovana Dučića rekla je da je Dučić kristalno čist kad se obraća Bogu i aktiviran do posljednjeg svog atoma kad se okrene moru, vodi, nebu.

“Kad o duši peva, i o poeziji, ženi, ženi-pesmi, on je obasjan ili setan, bolan, ali uvek iluminantan. Zanimaju ga neprekidne promene - govor mora, različit u svakom trenutku. Kao što je Bog uvek nejednak i drukčiji u svakoj stvari”, rekla je između ostalog Kocićeva.

U umjetničkom programu svečane akademije nastupili su između ostalih hor “Braća Baruh” iz Beograda pod dirigentskom palicom Stefana Zekića, glumci beogradskog Narodnog pozorišta - Biljana Đurović i Siniša Ubović, pijanista Narodnog pozorišta iz Beograda Borko Milojković.

Ovogodišnje, 55. “Dučićeve večeri poezije” biće završene tradicionalnom pjesničkom večeri “Na Dučićevom putu” na kojoj će sutra u Kulturnom centru, od 19.00 časova, učestvovati dvadesetak pjesnika iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Večerašnjoj svečanoj akademiji prisustvovale su brojne zvanice iz političkog i društvenog života Trebinja, kao i pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.

Pokrovitelj manifestacije “Dučićeve večeri poezije” je Grad Trebinje i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana