Друштво књижевника Војводине: Књига године "Телефонски именик мртвих претплатника" Милана Тодорова

Срна
Foto: Срна

САД- Писац из Новог Сада Милан Тодоров добитник је награде Друштва књижевника Војводине за књигу године, за збирку приповједака "Телефонски именик мртвих претплатника", објављену 2019. године у издању издавачке куће "Архипелаг", саопштио је данас жири.

Жири, у саставу Јелена Марићевић, Мирослав Николић и Недељко Терзић /предсједник/, одлуку је донио једногласно, уз образложење да је Тодоров, као рафинирани приповједач сачинио узбудљиву слику преплитања прошлости и садашњости, као и људских судбина у њима.

"Тодоров на узбудљив начин пише о његовом непристајању на олако прихватање човекове пролазности, као и брисање трагова непоновљивог људског трајања", навео је жири.

Жири је у образложењу додао да Тодоров и док пише о нестајању чини то са јасним увјерењем у могућност преображаја.

"И, док пише о егзистенцијалном страху од сваколиког губитка, Тодоров то чини са јасним уверењем да увек имамо могућност преображаја уколико сачувамо људскост, упркос времену заборава", оцијенио је жири Друштва књижевника Војводине.

Милан Тодоров /1951, Банатско Аранђелово/, афирмисао се као новинар, али и уредник, посебно на радију и телевизији. Неколико деценија писао је текстове у жанру сатире, а у новије вријеме аутор је више запажених књига прозе.

Овај аутор до сада је објавио књиге прича "Ухом за крухом", "Безброј наших живота", "Не могу овде да дочекам јутро", као и награђену "Телефонски именик мртвих претплатника", а објавио је и романе "Лек против смрти", "Редослед једноставних ствари" и "Пристаниште".

Српско народно позориште је његову драму "Кунинско лето" поставило на репертоар у сезони 1985/1986.

Награда Друштва књижевника Војводине додјељује се његовим члановима који у годишњем циклусу објаве прво издање оригиналног књижевног дјела свих књижевних жанрова.

Циљ ове награде јесте да подстакне развој домаће књижевности и афирмише допринос чланова Друштва књижевника Војводине српској култури, те афирмише аутентичне вриједности у области књижевности и традиционално се додјељује сваке године за претходну годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана