Društvo književnika Vojvodine: Knjiga godine "Telefonski imenik mrtvih pretplatnika" Milana Todorova

Srna
Foto: Srna

SAD- Pisac iz Novog Sada Milan Todorov dobitnik je nagrade Društva književnika Vojvodine za knjigu godine, za zbirku pripovjedaka "Telefonski imenik mrtvih pretplatnika", objavljenu 2019. godine u izdanju izdavačke kuće "Arhipelag", saopštio je danas žiri.

Žiri, u sastavu Jelena Marićević, Miroslav Nikolić i Nedeljko Terzić /predsjednik/, odluku je donio jednoglasno, uz obrazloženje da je Todorov, kao rafinirani pripovjedač sačinio uzbudljivu sliku preplitanja prošlosti i sadašnjosti, kao i ljudskih sudbina u njima.

"Todorov na uzbudljiv način piše o njegovom nepristajanju na olako prihvatanje čovekove prolaznosti, kao i brisanje tragova neponovljivog ljudskog trajanja", naveo je žiri.

Žiri je u obrazloženju dodao da Todorov i dok piše o nestajanju čini to sa jasnim uvjerenjem u mogućnost preobražaja.

"I, dok piše o egzistencijalnom strahu od svakolikog gubitka, Todorov to čini sa jasnim uverenjem da uvek imamo mogućnost preobražaja ukoliko sačuvamo ljudskost, uprkos vremenu zaborava", ocijenio je žiri Društva književnika Vojvodine.

Milan Todorov /1951, Banatsko Aranđelovo/, afirmisao se kao novinar, ali i urednik, posebno na radiju i televiziji. Nekoliko decenija pisao je tekstove u žanru satire, a u novije vrijeme autor je više zapaženih knjiga proze.

Ovaj autor do sada je objavio knjige priča "Uhom za kruhom", "Bezbroj naših života", "Ne mogu ovde da dočekam jutro", kao i nagrađenu "Telefonski imenik mrtvih pretplatnika", a objavio je i romane "Lek protiv smrti", "Redosled jednostavnih stvari" i "Pristanište".

Srpsko narodno pozorište je njegovu dramu "Kuninsko leto" postavilo na repertoar u sezoni 1985/1986.

Nagrada Društva književnika Vojvodine dodjeljuje se njegovim članovima koji u godišnjem ciklusu objave prvo izdanje originalnog književnog djela svih književnih žanrova.

Cilj ove nagrade jeste da podstakne razvoj domaće književnosti i afirmiše doprinos članova Društva književnika Vojvodine srpskoj kulturi, te afirmiše autentične vrijednosti u oblasti književnosti i tradicionalno se dodjeljuje svake godine za prethodnu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana