Драгану Стојановићу награда за најбољи роман на српском језику

Срна
Драгану Стојановићу награда за најбољи роман на српском језику

НОВИ САД- У Матици српској у Новом Саду данас је писцу Драгану Стојановићу уручена престижна књижевна награда “Бескрајни плави круг” за најбољи роман на српском језику у 2019/2020. години под називом “Тамна пучина”.

О добитнику награде једногласну одлуку донио је жири који су чинили Александар Јовановић (предсједник), Младен Шукало, Горан Радоњић, Јелена Марићевић Балаћ и Небојша Лазић.

У награђеном роману прати се судбина главног јунака и његове породице од прољећа 1914. до 10. априла 1941. године.

Стојановићу је признање уручио предсједник Матице српске Драган Станић који је том приликом подсјетио на ријечи чувеног српског писца Милоша Црњанског, по чијем је роману награда добила име.

“А Црњански је својевремено упозорио: Не смемо постати колонија стране књиге. О томе нам сведочи дело професора Стојановића, који се бави светском књижевношћу, дакле писцима из разних култура. Стојановић то, међутим, увек чини са дубоком укорењеношћу у српској књижевној култури и њеној особености”, рекао је Станић.

Предсједник жирија Александар Јовановић указао је на битна својства Стојановићевог романа “Тамна пучина”.

“То су поштовање приче, њене заводљивости, али и затамњености приповедања у коме су време и простор догађања уграђени у нашу историјску и националну судбину. Роман је слика света прожета бројним мисаоним линијама. То Стојановића сврстава међу најзначајније ствараоце у у савременој српској књижевности”, рекао је Јовановић.

Стојановић је истакао значај награде коју је добио, јер се она односи на цјелокупно српско књижевно подручје, чиме се даје велики допринос јединствености тог простора и скреће се поглед на његову ширину.

 “Последњих деценија се по ко зна који пут радило, а доста је нажалост и урађено, на дробљењу не само српског књижевног простора. Постављене су свакакве границе, свакакви јазови и препреке у доба европских и других интеграција. Разлози свему томе су и у нама, али још више у налетима спољних вихора”, упозорио је Стојановић.

Награда “Бескрајни плави круг” установљена је 2019. године у спомен на Милоша Црњанског и његово стваралаштво уз жељу да награђивањем дјела са цјелокупног српског књижевног простора она буде подстрек укупној српској књижевности.

Жири за додјелу награде чине и чланови из Црне Горе и Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана