Draganu Stojanoviću nagrada za najbolji roman na srpskom jeziku

Srna
Draganu Stojanoviću nagrada za najbolji roman na srpskom jeziku

NOVI SAD- U Matici srpskoj u Novom Sadu danas je piscu Draganu Stojanoviću uručena prestižna književna nagrada “Beskrajni plavi krug” za najbolji roman na srpskom jeziku u 2019/2020. godini pod nazivom “Tamna pučina”.

O dobitniku nagrade jednoglasnu odluku donio je žiri koji su činili Aleksandar Jovanović (predsjednik), Mladen Šukalo, Goran Radonjić, Jelena Marićević Balać i Nebojša Lazić.

U nagrađenom romanu prati se sudbina glavnog junaka i njegove porodice od proljeća 1914. do 10. aprila 1941. godine.

Stojanoviću je priznanje uručio predsjednik Matice srpske Dragan Stanić koji je tom prilikom podsjetio na riječi čuvenog srpskog pisca Miloša Crnjanskog, po čijem je romanu nagrada dobila ime.

“A Crnjanski je svojevremeno upozorio: Ne smemo postati kolonija strane knjige. O tome nam svedoči delo profesora Stojanovića, koji se bavi svetskom književnošću, dakle piscima iz raznih kultura. Stojanović to, međutim, uvek čini sa dubokom ukorenjenošću u srpskoj književnoj kulturi i njenoj osobenosti”, rekao je Stanić.

Predsjednik žirija Aleksandar Jovanović ukazao je na bitna svojstva Stojanovićevog romana “Tamna pučina”.

“To su poštovanje priče, njene zavodljivosti, ali i zatamnjenosti pripovedanja u kome su vreme i prostor događanja ugrađeni u našu istorijsku i nacionalnu sudbinu. Roman je slika sveta prožeta brojnim misaonim linijama. To Stojanovića svrstava među najznačajnije stvaraoce u u savremenoj srpskoj književnosti”, rekao je Jovanović.

Stojanović je istakao značaj nagrade koju je dobio, jer se ona odnosi na cjelokupno srpsko književno područje, čime se daje veliki doprinos jedinstvenosti tog prostora i skreće se pogled na njegovu širinu.

 “Poslednjih decenija se po ko zna koji put radilo, a dosta je nažalost i urađeno, na drobljenju ne samo srpskog književnog prostora. Postavljene su svakakve granice, svakakvi jazovi i prepreke u doba evropskih i drugih integracija. Razlozi svemu tome su i u nama, ali još više u naletima spoljnih vihora”, upozorio je Stojanović.

Nagrada “Beskrajni plavi krug” ustanovljena je 2019. godine u spomen na Miloša Crnjanskog i njegovo stvaralaštvo uz želju da nagrađivanjem djela sa cjelokupnog srpskog književnog prostora ona bude podstrek ukupnoj srpskoj književnosti.

Žiri za dodjelu nagrade čine i članovi iz Crne Gore i Republike Srpske.

Priznanje Zdravki Babić
Priznanje Zdravki Babić
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana