Додјелом награда ученицима завршени "Дани Душка Трифуновића"

Срна
Foto: Срна

ПАЛЕ - Додјелом награда ученицима чији су радови изабрани као најбољи на литерарном конкурсу о теми "Даљине" по мотивима поезије Душка Трифуновића данас је на Палама завршена манифестација посвећана овом српском пјеснику, књижевнику и телевизијском аутору.

Прво мјесто на литерарном конкурсу освојила је Тара Самарџић, друго дијеле Николина Ђоковић и Маријана Вукотић, док је треће припало Виктору Нишићу и Теи Вуковић.

Ученица деветог разреда Основне школе "Пале" Тара Самарџић рекла је да је за њу велика част што је освојила награду с обзиром на велики број пристиглих радова, истакавши да је писала о проблему садашњице то јесте удаљености од Бога.

Предсједник жирија поводом конкурса "Дани Душка Трифуновића" о теми "Даљине" Милијана Дабић изјавила је да је на конкурс пристигло 49 радова од којих су одабрили пет, с тим да друго и треће мјесто дијеле два ученика.

Она каже да је донесена једногласна одлука за награђене, те захвалила директору Културно-спортског центра Пале Славки Брезо на успјешно организованој манифестацији.

Брезо је рекла новинарима да је задовољна манифестацијом која је трајала три дана, те подсјетила да је јутрос са дјечијим пјесником Видом Вукелићем обишла основне школе "Соколац", "Пале", "Србија" и "Мокро".

"Вукелић је одржао интерактивни час са ученицима. На овај начин доводећи дјечије пјеснике у оквиру књижевне манифестације `Дани Душка Трифуновића` дјеци приближавамо књигу и стварамо навику читања од млађе доби. У име Културног центра, уручила сам школским библиотекама на поклон приручнике дјечијег писца Тодета Николетића", наводи Брезо.

Она је захвалила свима који су подржали манифестацију "Дани Душка Трифуновића", као и основним школама са подручја града Источно Сарајево, Фоче и Рогатице на учешћу на литерарном конкурсу.

Прије додјеле награда промовисана је збирка пјесама "Побједа у зору" ученика петог разреда Основне школе "Пале" Лазара Јокића, који је рекао да збирка садржи 27 пјесама посвећене људима које воли.

Он је додао да му је драго што је издао своју прву књигу, да је пјесме писао сам, а за издавање му је помогао новинар Недељко Жугић и његова породица.

Лазарева учитељица Драженка Ристић рекла је да таленат за писање код њега није одмах препознала, мада је већ у првом разреду показао да воли књижевност, а посебно поезију.

"У првом разреду када је имао шест година послала сам га на смотру рецитатора гдје је од 15 ученика, Лазар освојио друго мјесто. Послије тога је кренуо да пише пјесме, био јако усхићен, а данас смо ту на промоције његове прве књиге", истакла је Ристићева.

Покровитељи манифестације су општина Пале, град Источно Сарајево и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Душко Трифуновић рођен је у Сијековцу, код Брода, 1933. године. Прву књигу издао је са 25 година по доласку у Сарајево.

Написао је око 20 књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање "сарајевске рокенрол школе".

Остаће упамћен и као аутор култне емисије на Телевизији Сарајево "Шта дјеца знају о завичају". По избијању рата у БиХ 1992. године избјегао је у Нови Сад, гдје је и умро 2006.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана