Dodjelom nagrada učenicima završeni "Dani Duška Trifunovića"

Srna
Foto: Srna

PALE - Dodjelom nagrada učenicima čiji su radovi izabrani kao najbolji na literarnom konkursu o temi "Daljine" po motivima poezije Duška Trifunovića danas je na Palama završena manifestacija posvećana ovom srpskom pjesniku, književniku i televizijskom autoru.

Prvo mjesto na literarnom konkursu osvojila je Tara Samardžić, drugo dijele Nikolina Đoković i Marijana Vukotić, dok je treće pripalo Viktoru Nišiću i Tei Vuković.

Učenica devetog razreda Osnovne škole "Pale" Tara Samardžić rekla je da je za nju velika čast što je osvojila nagradu s obzirom na veliki broj pristiglih radova, istakavši da je pisala o problemu sadašnjice to jeste udaljenosti od Boga.

Predsjednik žirija povodom konkursa "Dani Duška Trifunovića" o temi "Daljine" Milijana Dabić izjavila je da je na konkurs pristiglo 49 radova od kojih su odabrili pet, s tim da drugo i treće mjesto dijele dva učenika.

Ona kaže da je donesena jednoglasna odluka za nagrađene, te zahvalila direktoru Kulturno-sportskog centra Pale Slavki Brezo na uspješno organizovanoj manifestaciji.

Brezo je rekla novinarima da je zadovoljna manifestacijom koja je trajala tri dana, te podsjetila da je jutros sa dječijim pjesnikom Vidom Vukelićem obišla osnovne škole "Sokolac", "Pale", "Srbija" i "Mokro".

"Vukelić je održao interaktivni čas sa učenicima. Na ovaj način dovodeći dječije pjesnike u okviru književne manifestacije `Dani Duška Trifunovića` djeci približavamo knjigu i stvaramo naviku čitanja od mlađe dobi. U ime Kulturnog centra, uručila sam školskim bibliotekama na poklon priručnike dječijeg pisca Todeta Nikoletića", navodi Brezo.

Ona je zahvalila svima koji su podržali manifestaciju "Dani Duška Trifunovića", kao i osnovnim školama sa područja grada Istočno Sarajevo, Foče i Rogatice na učešću na literarnom konkursu.

Prije dodjele nagrada promovisana je zbirka pjesama "Pobjeda u zoru" učenika petog razreda Osnovne škole "Pale" Lazara Jokića, koji je rekao da zbirka sadrži 27 pjesama posvećene ljudima koje voli.

On je dodao da mu je drago što je izdao svoju prvu knjigu, da je pjesme pisao sam, a za izdavanje mu je pomogao novinar Nedeljko Žugić i njegova porodica.

Lazareva učiteljica Draženka Ristić rekla je da talenat za pisanje kod njega nije odmah prepoznala, mada je već u prvom razredu pokazao da voli književnost, a posebno poeziju.

"U prvom razredu kada je imao šest godina poslala sam ga na smotru recitatora gdje je od 15 učenika, Lazar osvojio drugo mjesto. Poslije toga je krenuo da piše pjesme, bio jako ushićen, a danas smo tu na promocije njegove prve knjige", istakla je Ristićeva.

Pokrovitelji manifestacije su opština Pale, grad Istočno Sarajevo i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu, kod Broda, 1933. godine. Prvu knjigu izdao je sa 25 godina po dolasku u Sarajevo.

Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje "sarajevske rokenrol škole".

Ostaće upamćen i kao autor kultne emisije na Televiziji Sarajevo "Šta djeca znaju o zavičaju". Po izbijanju rata u BiH 1992. godine izbjegao je u Novi Sad, gdje je i umro 2006.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana