Додик и медији за Хандкеов 80. рођендан: Значај његовог дјела ће тек расти

Танјуг
Додик и медији за Хандкеов 80. рођендан: Значај његовог дјела ће тек расти

БЕОГРАД - Нобеловац Петер Хандке данас је прославио 80. рођендан, а тим поводом честитку му је упутио и предсједник РС Милорад Додик, док су српски медји као и они на њемачком писали о његовом дјелу, раду, ставовима, контроверзама, наградама.

“Великом пријатељу српског народа упућујем честитку поводом 80. рођендана. Желим Вам да наставите путем којим храбро идете, јер је то пут истинске умјетности али и неприкосновене храбрости и достојанства који одликују врхунског интелектуалца”, навео је Додик на Твитеру у честитки аустријском писцу на чији рођендан је објављена и књига његових биљешки „Време и простори”.

Додик је навео да је Хандке пријатељ српског народа према којем он и грађани Републике Српске гаје посебна осјећања захвалности за све што је учинио и што је и у најтежим временим био уз српски народ.

“На томе смо Вам вјечно захвални”, поручио је Додик у честики упућеној нобеловцу чији књижевни рад обувата више од 70 прозних радова и двадесетак позоришних дјела и сценарија за филмове од којих је најпознатији Вендресов “Небо над Берлином” из 1987. године.

Додао је да Српска предано прати Хандкеов рад, јер је он човјек и писац који је романима, драмама и есејима у књижевност унио нови језик, језик истине и правде.

Рођендан нобеловца, који је још у младости написао неке од најзначајнијих текстова 20. вијека пропратили су и бројни текстови у српским као и у медијима на нњемачком, који су подсјетили на његова дјела, награде од Бихнерове коју је добио са 30 година, до Нобелове из 2019. године, као и на његове ставове везане за ратове на простору бивше Југославије, због којих је био изложен бројним нападима, а што је био разлог да врати новчани износ Бихнерове награде  и постане први писац који је то икада учинио.

Негирање злочина које су починили Срби у тим ратовима, однос према Слободану Милошевићу, есеј “Правда за Србију” учинил су га још спорнијим, у односу и на вријеме када је 1966. године, у САД оптужио литерарну “Групу 47” са Гинтером Грасом на челу за “описну импотенцију”, али је коначно скоро три деценије након ратова добио Нобелову награду за, како је наведено у образложењу, утицајно дјело које је језичком домишљатошћу истражило периферију и специфичност људског искуства.

“Његово писање утицало је на неколико генерације у послијератној Европи. Хандке често пише о повратку својим коријенима. Рекао је да га је класика очувала, али он је модеран писац”, речено је у образложењу награде Хандкеу за кога данас, повом рођендана, њемачки медији истичу, да ће значај његовог дјела тек расти.

 Хандке је један од најсвестранијих и најплодоноснијих писаца њемачког говорног подручја. Добитник је бројних награда – Кафкине, Шилерове, Ибзенове, као и признања „Томас Ман” и ....

У Србији су до сада објављене бројне Хадкеове књиге међу којима „Велики пада”, „Голманов страх од пенала”, „Моравска ноћ”, „Кратко писмо за дуги растанак”, „Несрећа без жеља”, „Други мач” ,„Крадљивице воћа”, а у припреми је и “Губитак слике”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана