Dodik i mediji za Handkeov 80. rođendan: Značaj njegovog djela će tek rasti

Tanjug
Dodik i mediji za Handkeov 80. rođendan: Značaj njegovog djela će tek rasti

BEOGRAD - Nobelovac Peter Handke danas je proslavio 80. rođendan, a tim povodom čestitku mu je uputio i predsjednik RS Milorad Dodik, dok su srpski medji kao i oni na njemačkom pisali o njegovom djelu, radu, stavovima, kontroverzama, nagradama.

“Velikom prijatelju srpskog naroda upućujem čestitku povodom 80. rođendana. Želim Vam da nastavite putem kojim hrabro idete, jer je to put istinske umjetnosti ali i neprikosnovene hrabrosti i dostojanstva koji odlikuju vrhunskog intelektualca”, naveo je Dodik na Tviteru u čestitki austrijskom piscu na čiji rođendan je objavljena i knjiga njegovih bilješki „Vreme i prostori”.

Dodik je naveo da je Handke prijatelj srpskog naroda prema kojem on i građani Republike Srpske gaje posebna osjećanja zahvalnosti za sve što je učinio i što je i u najtežim vremenim bio uz srpski narod.

“Na tome smo Vam vječno zahvalni”, poručio je Dodik u čestiki upućenoj nobelovcu čiji književni rad obuvata više od 70 proznih radova i dvadesetak pozorišnih djela i scenarija za filmove od kojih je najpoznatiji Vendresov “Nebo nad Berlinom” iz 1987. godine.

Dodao je da Srpska predano prati Handkeov rad, jer je on čovjek i pisac koji je romanima, dramama i esejima u književnost unio novi jezik, jezik istine i pravde.

Rođendan nobelovca, koji je još u mladosti napisao neke od najznačajnijih tekstova 20. vijeka propratili su i brojni tekstovi u srpskim kao i u medijima na nnjemačkom, koji su podsjetili na njegova djela, nagrade od Bihnerove koju je dobio sa 30 godina, do Nobelove iz 2019. godine, kao i na njegove stavove vezane za ratove na prostoru bivše Jugoslavije, zbog kojih je bio izložen brojnim napadima, a što je bio razlog da vrati novčani iznos Bihnerove nagrade  i postane prvi pisac koji je to ikada učinio.

Negiranje zločina koje su počinili Srbi u tim ratovima, odnos prema Slobodanu Miloševiću, esej “Pravda za Srbiju” učinil su ga još spornijim, u odnosu i na vrijeme kada je 1966. godine, u SAD optužio literarnu “Grupu 47” sa Ginterom Grasom na čelu za “opisnu impotenciju”, ali je konačno skoro tri decenije nakon ratova dobio Nobelovu nagradu za, kako je navedeno u obrazloženju, uticajno djelo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnost ljudskog iskustva.

“Njegovo pisanje uticalo je na nekoliko generacije u poslijeratnoj Evropi. Handke često piše o povratku svojim korijenima. Rekao je da ga je klasika očuvala, ali on je moderan pisac”, rečeno je u obrazloženju nagrade Handkeu za koga danas, povom rođendana, njemački mediji ističu, da će značaj njegovog djela tek rasti.

 Handke je jedan od najsvestranijih i najplodonosnijih pisaca njemačkog govornog područja. Dobitnik je brojnih nagrada – Kafkine, Šilerove, Ibzenove, kao i priznanja „Tomas Man” i ....

U Srbiji su do sada objavljene brojne Hadkeove knjige među kojima „Veliki pada”, „Golmanov strah od penala”, „Moravska noć”, „Kratko pismo za dugi rastanak”, „Nesreća bez želja”, „Drugi mač” ,„Kradljivice voća”, a u pripremi je i “Gubitak slike”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana