Дјело Марија Варгаса Љосе посвећено Хорхеу Луису Борхесу ускоро на српском језику: Откривање тајни чудесног свијета

Миланка Митрић/агенције
Дјело Марија Варгаса Љосе посвећено Хорхеу Луису Борхесу ускоро на српском језику: Откривање тајни чудесног свијета

БЕОГРАД - Један од најзначајнијих и најнеобичнијих писаца 20. вијека био је чудесни и чудновати Хорхе Луис Борхес, који је својим писањем оставио јединствен траг у цјелокупној свјетској књижевности.

Ове године биће обиљежено 35 година од његове смрти, а на српском језику, у издању “Лагуне”, за неколико мјесеци појавиће се и књига “Пола века са Борхесом” чији аутор је Марио Варгас Љоса.

У питању је дјело којим су обухваћени чланци, рецензије, предавања и који свједоче о пола вијека Љосиног ишчитавања овог писца и његових прича, које су му биле неисцрпан извор интелектуалног задовољства.

- Много пута сам га поново читао и за разлику од оног што ми се дешава с другим писцима који су обиљежили моју младост, никад ме није изневјерио; напротив, свако ново читање обнавља моје одушевљење и срећу, открива ми нове тајне и финесе борхесовског свијета, тако посебног по својим темама и тако сјајног и отмјеног у изразу - наводи Љоса.

Књига обухвата дијелове насловљене са Борхес у Паризу, Политички Борхес, Борхесове маштарије, а књигом је обухваћен и Љосин предговор “Борхес или кућа с играчкама”.

- Љепота и интелигенција свијета који је Борхес створио помогле су ми да откријем сопствена ограничења, а савршенство његове прозе да постанем свјестан колико је несавршена моја. Биће да сам зато увијек читао - и читам Борхеса не само са узбуђењем које побуђује велики писац, већ и са извјесном неодређеном носталгијом и осјећањем да ће ми нешто од тог блиставог свемира проистеклог из његове маште и од његове прозе остати заувијек недоступно, ма колико му се дивио и у њему уживао. Шака књига које је написао, увијек кратких књига, савршених као прстен, гдје се стиче утисак да им ништа не недостаје нити да има сувишног, имале су и имају огроман утицај на писце шпанског језика - пише Љоса.

Дјелом је обухваћен и поговор назван “Варгас Љоса и Борхес - сукоб две поетике у целофану почасти” аутора Бранка Анђића.

- “Пола века са Борхесом” је исповедна књига у којој Варгас Љоса, осим свог дивљења према Борхесу-писцу, преиспитује и сопствену поетику романописца кроз призму Борхесовог супротног становишта. Иако Борхес ћути (сем у два давна интервјуа), књига је својеврстан дијалог два супротна пола схватања књижевности и њене улоге у духовном животу човечанства - забиљежио је Анђић, који је и превео књигу са шпанског језика.

Књига би требало да буде објављена током маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана