Djelo Marija Vargasa Ljose posvećeno Horheu Luisu Borhesu uskoro na srpskom jeziku: Otkrivanje tajni čudesnog svijeta

Milanka Mitrić/agencije
Djelo Marija Vargasa Ljose posvećeno Horheu Luisu Borhesu uskoro na srpskom jeziku: Otkrivanje tajni čudesnog svijeta

BEOGRAD - Jedan od najznačajnijih i najneobičnijih pisaca 20. vijeka bio je čudesni i čudnovati Horhe Luis Borhes, koji je svojim pisanjem ostavio jedinstven trag u cjelokupnoj svjetskoj književnosti.

Ove godine biće obilježeno 35 godina od njegove smrti, a na srpskom jeziku, u izdanju “Lagune”, za nekoliko mjeseci pojaviće se i knjiga “Pola veka sa Borhesom” čiji autor je Mario Vargas Ljosa.

U pitanju je djelo kojim su obuhvaćeni članci, recenzije, predavanja i koji svjedoče o pola vijeka Ljosinog iščitavanja ovog pisca i njegovih priča, koje su mu bile neiscrpan izvor intelektualnog zadovoljstva.

- Mnogo puta sam ga ponovo čitao i za razliku od onog što mi se dešava s drugim piscima koji su obilježili moju mladost, nikad me nije iznevjerio; naprotiv, svako novo čitanje obnavlja moje oduševljenje i sreću, otkriva mi nove tajne i finese borhesovskog svijeta, tako posebnog po svojim temama i tako sjajnog i otmjenog u izrazu - navodi Ljosa.

Knjiga obuhvata dijelove naslovljene sa Borhes u Parizu, Politički Borhes, Borhesove maštarije, a knjigom je obuhvaćen i Ljosin predgovor “Borhes ili kuća s igračkama”.

- Ljepota i inteligencija svijeta koji je Borhes stvorio pomogle su mi da otkrijem sopstvena ograničenja, a savršenstvo njegove proze da postanem svjestan koliko je nesavršena moja. Biće da sam zato uvijek čitao - i čitam Borhesa ne samo sa uzbuđenjem koje pobuđuje veliki pisac, već i sa izvjesnom neodređenom nostalgijom i osjećanjem da će mi nešto od tog blistavog svemira proisteklog iz njegove mašte i od njegove proze ostati zauvijek nedostupno, ma koliko mu se divio i u njemu uživao. Šaka knjiga koje je napisao, uvijek kratkih knjiga, savršenih kao prsten, gdje se stiče utisak da im ništa ne nedostaje niti da ima suvišnog, imale su i imaju ogroman uticaj na pisce španskog jezika - piše Ljosa.

Djelom je obuhvaćen i pogovor nazvan “Vargas Ljosa i Borhes - sukob dve poetike u celofanu počasti” autora Branka Anđića.

- “Pola veka sa Borhesom” je ispovedna knjiga u kojoj Vargas Ljosa, osim svog divljenja prema Borhesu-piscu, preispituje i sopstvenu poetiku romanopisca kroz prizmu Borhesovog suprotnog stanovišta. Iako Borhes ćuti (sem u dva davna intervjua), knjiga je svojevrstan dijalog dva suprotna pola shvatanja književnosti i njene uloge u duhovnom životu čovečanstva - zabilježio je Anđić, koji je i preveo knjigu sa španskog jezika.

Knjiga bi trebalo da bude objavljena tokom maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana