Дјела Жила Верна која можете пронаћи и онлајн: Фантастичне пустоловине до необичних свјетова

Миланка Митрић
Дјела Жила Верна која можете пронаћи и онлајн: Фантастичне пустоловине до необичних свјетова

БАЊАЛУКА - Један од најпознатијих свјетских писаца Жил Верн, умро је на данашњи дан прије 125 година, а као један од најдражих аутора бројних љубитеља писане ријечи широм свијета, иза себе је оставио дјела препуна фантастике, магије и измишљених и опасних свјетова.

Међу дјелима, најпознатија је његова едиција о авантурама и путовањима, коју чине 54 романа, која су била од великог значаја за даљи развој научне фантастике у књижевности.

Осврћући се на ову годишњицу, изабрали смо неколико књига, које предлажемо за читање у наредном периоду, када зарад себе, својих ближњих и остатка свијета, треба да проведемо у својим кућама и становима.

С обзиром на то да су библиотеке затворене, за све оне који у својим кућним библиотекама немају коју књигу Жила Верна, за проналазак електронских издања препоручујемо сајт арцхиве.орг за електронска издања, али и платформу сцрибд.орг која нуди тридесет дана бесплатног коришћења свог садржаја. Поједина дјела Жила Верна на српском језику могуће је бесплатно преузети на форуму www.balkandownload.com  

 

“Пут у средиште Земље” (1864)

 

- Усхићен научним напретком свог доба, Жил Верн нас у књизи “Пут у средиште Земље” наводи да повјерујемо да је могуће спустити се у дубине наше планете. Писац је проучавао геологију, минералогију и палеонтологију и описима праисторијских животиња запрепастио стручњаке – наведено је о овом дјелу.

 

“20.000 миља под морем” (1869)

 

Ово дјело је можда Верново најпознатији роман у свјетској књижевности посвећено дјеци и младима.  У питању је научно-фантастично дјело, које је за период настанка значајно због визије подморнице (зване Наутилус) с људском посадом.

Ово је једна препорука пуна авантура за све оне који су ово дјело пропустили да прочитају као лектиру у школи или оне којима је баш ово дјело Жила Верна промакло. 

 

“Пут на Мјесец” (1865)

 

Ово научно-фантастично дјело, написано 1865. године, је још једно магично путовање у непознато које је Верн створио. Прича прати једног научника, који је дошао на идеју са сагради топ који ће испалити метак све до Мјесеца.

Ово дјело, у историји књижевности, важно је и као предсказање могућег човјековог путовања на Мјесец.

 

“Пут око свијета за 80 дана” (1873)

 

Класично пустоловни роман Жила Верна, приказује вишемјесечно путовање широм свијета и све авантуре и непознанице које јунак проналази на свом путу.

Путовање је било плод опкладе између Филеаса Фога и његових колега. Дјело је објављено 1873. године, а описује и приказује шароликост свијета, различитост култура и друштава.

 

“Јужна звијезда” (1884)

 

Радња овог дјела прати француског инжењера, који досељавајући се у Грикуаланд у Јужној Африци, намјерава да ожени кћерку власника “Дијамантских поља”. Да би освојио њену руку, он завршава своју хемијску теорију и ствара 243 каратни дијамант и даје му име “Јужна звијезда”. Дјело је објављено 1884. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана