Djela Žila Verna koja možete pronaći i onlajn: Fantastične pustolovine do neobičnih svjetova

Milanka Mitrić
Djela Žila Verna koja možete pronaći i onlajn: Fantastične pustolovine do neobičnih svjetova

BANjALUKA - Jedan od najpoznatijih svjetskih pisaca Žil Vern, umro je na današnji dan prije 125 godina, a kao jedan od najdražih autora brojnih ljubitelja pisane riječi širom svijeta, iza sebe je ostavio djela prepuna fantastike, magije i izmišljenih i opasnih svjetova.

Među djelima, najpoznatija je njegova edicija o avanturama i putovanjima, koju čine 54 romana, koja su bila od velikog značaja za dalji razvoj naučne fantastike u književnosti.

Osvrćući se na ovu godišnjicu, izabrali smo nekoliko knjiga, koje predlažemo za čitanje u narednom periodu, kada zarad sebe, svojih bližnjih i ostatka svijeta, treba da provedemo u svojim kućama i stanovima.

S obzirom na to da su biblioteke zatvorene, za sve one koji u svojim kućnim bibliotekama nemaju koju knjigu Žila Verna, za pronalazak elektronskih izdanja preporučujemo sajt archive.org za elektronska izdanja, ali i platformu scribd.org koja nudi trideset dana besplatnog korišćenja svog sadržaja. Pojedina djela Žila Verna na srpskom jeziku moguće je besplatno preuzeti na forumu www.balkandownload.com  

 

“Put u središte Zemlje” (1864)

 

- Ushićen naučnim napretkom svog doba, Žil Vern nas u knjizi “Put u središte Zemlje” navodi da povjerujemo da je moguće spustiti se u dubine naše planete. Pisac je proučavao geologiju, mineralogiju i paleontologiju i opisima praistorijskih životinja zaprepastio stručnjake – navedeno je o ovom djelu.

 

“20.000 milja pod morem” (1869)

 

Ovo djelo je možda Vernovo najpoznatiji roman u svjetskoj književnosti posvećeno djeci i mladima.  U pitanju je naučno-fantastično djelo, koje je za period nastanka značajno zbog vizije podmornice (zvane Nautilus) s ljudskom posadom.

Ovo je jedna preporuka puna avantura za sve one koji su ovo djelo propustili da pročitaju kao lektiru u školi ili one kojima je baš ovo djelo Žila Verna promaklo. 

 

“Put na Mjesec” (1865)

 

Ovo naučno-fantastično djelo, napisano 1865. godine, je još jedno magično putovanje u nepoznato koje je Vern stvorio. Priča prati jednog naučnika, koji je došao na ideju sa sagradi top koji će ispaliti metak sve do Mjeseca.

Ovo djelo, u istoriji književnosti, važno je i kao predskazanje mogućeg čovjekovog putovanja na Mjesec.

 

“Put oko svijeta za 80 dana” (1873)

 

Klasično pustolovni roman Žila Verna, prikazuje višemjesečno putovanje širom svijeta i sve avanture i nepoznanice koje junak pronalazi na svom putu.

Putovanje je bilo plod opklade između Fileasa Foga i njegovih kolega. Djelo je objavljeno 1873. godine, a opisuje i prikazuje šarolikost svijeta, različitost kultura i društava.

 

“Južna zvijezda” (1884)

 

Radnja ovog djela prati francuskog inženjera, koji doseljavajući se u Grikualand u Južnoj Africi, namjerava da oženi kćerku vlasnika “Dijamantskih polja”. Da bi osvojio njenu ruku, on završava svoju hemijsku teoriju i stvara 243 karatni dijamant i daje mu ime “Južna zvijezda”. Djelo je objavljeno 1884. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana