Дигитално издање “Народног буквара” етнолога Владимира Ђукановића: Старе ријечи у новом руху

Александра Глишић
Дигитално издање “Народног буквара” етнолога Владимира Ђукановића: Старе ријечи у новом руху

БАЊАЛУКА - Дигитално издање књиге “Народни буквар” аутора Владимира Ђукановића наишло је на велико интересовање и одушевљење читалаца свих генерација.

Ђукановић, који је етнолог Музеја Републике Српске, издавача штампаног издања књиге, подсјећа да ово дјело садржи 150 појмова из српске традиције, историје и културе.

- Првобитна замисао била је да “Народни буквар” најмлађој публици приближи одређене обичаје и предмете који су у великој мјери заборављени или је њихово право значење изашло из свакодневне употребе. Међутим, испоставило се да и бројни старији читаоци радо читају ову књигу, присјећајући давних времена - рекао је Ђукановић, који је и музејски савјетник у Музеју Републике Српске.

Он подсјећа да је штампано издање ове књиге имало прву промоцију у јуну 2014. године.

- Од тада, “Народни буквар” је обишао многе основне школе у Републици Српској, био тематски оквир едукативних радионица, као и садржај музејског програма промоције традиционалне културе и насљеђа, због чега је постигао велики успјех у читалачком кругу публике свих узраста - каже Ђукановић.

Објашњава да су појмови са којима се читалац среће у овој књизи ријечи које људи спомињу, али се често не зна шта оне тачно значе. Зато је богатим илустрацијама сваки појам приказан визуелно, те објашњен на разумљив начин.

Сви појмови представљају предмете из искључиво музејске документације, која је прикупљана годинама и дио је музејске збирке.

- Надам се да ћу овим издањем заинтересовати како најмлађе генерације, тако и њихове родитеље, за боље упознавање са нашом историјом, традицијом и културом - казао је Ђукановић.

Ријечи у “Народном буквару” су сложене према азбучном реду, а објашњавају појмове из традиционалног живота српског народа, као што су обичаји, начин становања, начин привређивања, одијевања, биљке које су значајне за живот заједнице и појединца, животиње…

Осим описа појединих занатских алата, ту су и објашњења процеса израде предмета у одређеном занату у којем се та алатка користи. Читалац се кроз књигу упознаје и са музичким инструментима, њиховом израдом и материјалима који се користе.

Међу појмовима који су заступљени су аждаја, вила, див, малишанима често познати из бајки, али и други, који су у прошлости били карактеристични за свакодневицу, попут верига, водијера, избе, наћви, чегртаљке. 

Рецензент књиге је музејска савјетница из Етнографског музеја у Београду Весна Душковић. Дигитално издање књиге налази се на страници https://virtuelnasetnja.com/narodni-bukvar  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана