Digitalno izdanje “Narodnog bukvara” etnologa Vladimira Đukanovića: Stare riječi u novom ruhu

Aleksandra Glišić
Digitalno izdanje “Narodnog bukvara” etnologa Vladimira Đukanovića: Stare riječi u novom ruhu

BANjALUKA - Digitalno izdanje knjige “Narodni bukvar” autora Vladimira Đukanovića naišlo je na veliko interesovanje i oduševljenje čitalaca svih generacija.

Đukanović, koji je etnolog Muzeja Republike Srpske, izdavača štampanog izdanja knjige, podsjeća da ovo djelo sadrži 150 pojmova iz srpske tradicije, istorije i kulture.

- Prvobitna zamisao bila je da “Narodni bukvar” najmlađoj publici približi određene običaje i predmete koji su u velikoj mjeri zaboravljeni ili je njihovo pravo značenje izašlo iz svakodnevne upotrebe. Međutim, ispostavilo se da i brojni stariji čitaoci rado čitaju ovu knjigu, prisjećajući davnih vremena - rekao je Đukanović, koji je i muzejski savjetnik u Muzeju Republike Srpske.

On podsjeća da je štampano izdanje ove knjige imalo prvu promociju u junu 2014. godine.

- Od tada, “Narodni bukvar” je obišao mnoge osnovne škole u Republici Srpskoj, bio tematski okvir edukativnih radionica, kao i sadržaj muzejskog programa promocije tradicionalne kulture i nasljeđa, zbog čega je postigao veliki uspjeh u čitalačkom krugu publike svih uzrasta - kaže Đukanović.

Objašnjava da su pojmovi sa kojima se čitalac sreće u ovoj knjizi riječi koje ljudi spominju, ali se često ne zna šta one tačno znače. Zato je bogatim ilustracijama svaki pojam prikazan vizuelno, te objašnjen na razumljiv način.

Svi pojmovi predstavljaju predmete iz isključivo muzejske dokumentacije, koja je prikupljana godinama i dio je muzejske zbirke.

- Nadam se da ću ovim izdanjem zainteresovati kako najmlađe generacije, tako i njihove roditelje, za bolje upoznavanje sa našom istorijom, tradicijom i kulturom - kazao je Đukanović.

Riječi u “Narodnom bukvaru” su složene prema azbučnom redu, a objašnjavaju pojmove iz tradicionalnog života srpskog naroda, kao što su običaji, način stanovanja, način privređivanja, odijevanja, biljke koje su značajne za život zajednice i pojedinca, životinje…

Osim opisa pojedinih zanatskih alata, tu su i objašnjenja procesa izrade predmeta u određenom zanatu u kojem se ta alatka koristi. Čitalac se kroz knjigu upoznaje i sa muzičkim instrumentima, njihovom izradom i materijalima koji se koriste.

Među pojmovima koji su zastupljeni su aždaja, vila, div, mališanima često poznati iz bajki, ali i drugi, koji su u prošlosti bili karakteristični za svakodnevicu, poput veriga, vodijera, izbe, naćvi, čegrtaljke. 

Recenzent knjige je muzejska savjetnica iz Etnografskog muzeja u Beogradu Vesna Dušković. Digitalno izdanje knjige nalazi se na stranici https://virtuelnasetnja.com/narodni-bukvar  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana