Дејан Стојиљковић и Владимир Кецмановић издају књигу “Сенка и сан”: Нови живот трилогије о Стефану Немањи

Бранислав Предојевић
Дејан Стојиљковић и Владимир Кецмановић издају књигу “Сенка и сан”: Нови живот трилогије о Стефану Немањи

БЕОГРАД - Интегрално издање књижевне трилогије о Стефану Немањи под називом “Сенка и сан” Владимира Кецмановића и Дејана Стојиљковића ускоро ће бити објављено у издању београдске “Лагуне”, а објединиће ранија, одвојено објављена издања.

Оригинално издање чине књиге “У име оца, “Два орла” и “У име сина”, које су аутори у четири руке написали и објавили у периоду 2016 - 2017. године, уз одличне реакције публике и критике.

Ново издање према ријечима Дејана Стојиљковића, излази из жеље читаоца и жеље аутора да се књига нађе у новом концепту.

- Прва књига оригиналне трилогије изашла је на пролеће 2016. године, потом уследиле су још две и постале су бестселер, а други део је освојио и награду “Доситејево перо”. Као што то бива, кад радите нешто у наставцима, публика очекује да то може да набави и прочита у једној књизи, као интеграл. И он је ту, у другачијем формату, са другачијом концепцијом. Направила се довољна временска дистанца да можемо да уприличимо једно овакво издање које формом и изгледом подсећа на старе књиге из средњег века и садржи комплетну причу која покрива цео животни век Стефана Немање и младост његовог сина Растка тј. светог Саве. Да не напомињем како ће интеграл имати приступачнију цену, што је у ово време кризе за љубитеље добре књиге важно - рекао је Стојиљковић за “Глас Српске”.

Књига има веома занимљив изглед и формат налик старинским црквеним књигама на папиру налик пергаменту, у тврдом повезу и Б формату, у двије боје, што је према ријечима Стојиљковића посљедица жеље да се текст дизајнерски обликује у једну визуелно лијепу књигу.

- Као што је већ познато, сјајан илустраторски посао одрадио је Драган Пауновић. За остало је заслужан “Лагунин” дизајнерски и уреднички тим. За ово издање смо се определили за илустрације и вињете које је радио Драган и то уклопили са двобојном штампом - црно и црвено. Основна разлика јесте то што ће ова књига бити у Б формату, тврд повез, са дизајном који је у складу са том нашом традицијом обликовања књига а да ће илустрације у боји остати у оригиналним деловима трилогије. Јер књига није само текст, књига је и предмет, често леп, па смо пожелели да и наша књига буде исто тако један леп предмет који можете да поклоните неком или имате у својој кућној библиотеци. Намера с овим издањем је била да се оно баш разликује од претходног, не толико у тексту, колико у обликовању - јасан је писац.

Стефан Немања и чланови династије Немањић, посљедњих година били су предмет неколико књига, стрипова па чак и контроверзне телевизијске серије, али нишки писац каже да су Немањићи увијек актуелна тема и да је добро што је тако.

- Немањићи су увек актуелна тема. И то је нормално и тако треба да остане. Што више квалитетних монографија, романа, стрипова и осталог о њима - то боље. Долазе нове генерације које информације примају на другачији начин, зато је и наша трилогија о Стефану Немањи тако конципирана да лакше допре до савременог читаоца, а да задовољи и оне захтевније. Прошло је шест година од тог нашег заједничког рада и са ове дистанце обојица смо задовољни резултатом, јер се трилогија још чита и тражи, па је ово начин да јој се удахне нови живот - каже Стојиљковић.

“Банде Београда”

Кецмановић и Стојиљковић, осим трилогије о Немањићима, писали су заједно и роман “Каинов ожиљак” и сценарио за серију “Сенке над Балканом”, а тренутно према његовим ријечима, спремају нови и веома занимљив подухват.

- Спремамо нови књижевни подухват. Биће то опет нешто необично за нашу књижевну сцену, тзв. кросовер тј. сусрет два позната јунака у једној причи. Наша два јунака су Мустафа Голубић и Немања Лукић, историјски и фиктивни лик, који ће се наћи у узбудљивој шпијунској игри мачке и миша пред избијање Другог светског рата. Тај роман ће се звати “Банде Београда”, што је својеврсни омаж редитељу чије филмове волимо - Мартину Скорсезеу - каже Стојиљковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана