Dejan Stojiljković i Vladimir Kecmanović izdaju knjigu “Senka i san”: Novi život trilogije o Stefanu Nemanji

Branislav Predojević
Dejan Stojiljković i Vladimir Kecmanović izdaju knjigu “Senka i san”: Novi život trilogije o Stefanu Nemanji

BEOGRAD - Integralno izdanje književne trilogije o Stefanu Nemanji pod nazivom “Senka i san” Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića uskoro će biti objavljeno u izdanju beogradske “Lagune”, a objediniće ranija, odvojeno objavljena izdanja.

Originalno izdanje čine knjige “U ime oca, “Dva orla” i “U ime sina”, koje su autori u četiri ruke napisali i objavili u periodu 2016 - 2017. godine, uz odlične reakcije publike i kritike.

Novo izdanje prema riječima Dejana Stojiljkovića, izlazi iz želje čitaoca i želje autora da se knjiga nađe u novom konceptu.

- Prva knjiga originalne trilogije izašla je na proleće 2016. godine, potom usledile su još dve i postale su bestseler, a drugi deo je osvojio i nagradu “Dositejevo pero”. Kao što to biva, kad radite nešto u nastavcima, publika očekuje da to može da nabavi i pročita u jednoj knjizi, kao integral. I on je tu, u drugačijem formatu, sa drugačijom koncepcijom. Napravila se dovoljna vremenska distanca da možemo da upriličimo jedno ovakvo izdanje koje formom i izgledom podseća na stare knjige iz srednjeg veka i sadrži kompletnu priču koja pokriva ceo životni vek Stefana Nemanje i mladost njegovog sina Rastka tj. svetog Save. Da ne napominjem kako će integral imati pristupačniju cenu, što je u ovo vreme krize za ljubitelje dobre knjige važno - rekao je Stojiljković za “Glas Srpske”.

Knjiga ima veoma zanimljiv izgled i format nalik starinskim crkvenim knjigama na papiru nalik pergamentu, u tvrdom povezu i B formatu, u dvije boje, što je prema riječima Stojiljkovića posljedica želje da se tekst dizajnerski oblikuje u jednu vizuelno lijepu knjigu.

- Kao što je već poznato, sjajan ilustratorski posao odradio je Dragan Paunović. Za ostalo je zaslužan “Lagunin” dizajnerski i urednički tim. Za ovo izdanje smo se opredelili za ilustracije i vinjete koje je radio Dragan i to uklopili sa dvobojnom štampom - crno i crveno. Osnovna razlika jeste to što će ova knjiga biti u B formatu, tvrd povez, sa dizajnom koji je u skladu sa tom našom tradicijom oblikovanja knjiga a da će ilustracije u boji ostati u originalnim delovima trilogije. Jer knjiga nije samo tekst, knjiga je i predmet, često lep, pa smo poželeli da i naša knjiga bude isto tako jedan lep predmet koji možete da poklonite nekom ili imate u svojoj kućnoj biblioteci. Namera s ovim izdanjem je bila da se ono baš razlikuje od prethodnog, ne toliko u tekstu, koliko u oblikovanju - jasan je pisac.

Stefan Nemanja i članovi dinastije Nemanjić, posljednjih godina bili su predmet nekoliko knjiga, stripova pa čak i kontroverzne televizijske serije, ali niški pisac kaže da su Nemanjići uvijek aktuelna tema i da je dobro što je tako.

- Nemanjići su uvek aktuelna tema. I to je normalno i tako treba da ostane. Što više kvalitetnih monografija, romana, stripova i ostalog o njima - to bolje. Dolaze nove generacije koje informacije primaju na drugačiji način, zato je i naša trilogija o Stefanu Nemanji tako koncipirana da lakše dopre do savremenog čitaoca, a da zadovolji i one zahtevnije. Prošlo je šest godina od tog našeg zajedničkog rada i sa ove distance obojica smo zadovoljni rezultatom, jer se trilogija još čita i traži, pa je ovo način da joj se udahne novi život - kaže Stojiljković.

“Bande Beograda”

Kecmanović i Stojiljković, osim trilogije o Nemanjićima, pisali su zajedno i roman “Kainov ožiljak” i scenario za seriju “Senke nad Balkanom”, a trenutno prema njegovim riječima, spremaju novi i veoma zanimljiv poduhvat.

- Spremamo novi književni poduhvat. Biće to opet nešto neobično za našu književnu scenu, tzv. krosover tj. susret dva poznata junaka u jednoj priči. Naša dva junaka su Mustafa Golubić i Nemanja Lukić, istorijski i fiktivni lik, koji će se naći u uzbudljivoj špijunskoj igri mačke i miša pred izbijanje Drugog svetskog rata. Taj roman će se zvati “Bande Beograda”, što je svojevrsni omaž reditelju čije filmove volimo - Martinu Skorsezeu - kaže Stojiljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana