Црна Гора: Промовисана књига Владике Јоаникија

Срна
Црна Гора: Промовисана књига Владике Јоаникија

ПОДГОРИЦА - Промоцијом књиге "Свјетлост свијетли у тами" Његовог преосвештенства епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, почела је традиционална манифестација "Беранско културно љето".

Владика Јоаникије рекао је да је била Божија воља да је прва званична промиција књиге тек годину дана послије њеног изласка и то "управо у манастиру Ђурђеви ступови, гдје је већина ових текстова и настала, без присуства народа".

"Ова промоција, коју је организовао Центар за културу Беране, уз подршку предсједника општине Драгослава Шћекић, има свој посебан квалитет и ја сам благодаран организаторима, нашим пријатељима који су говорили о књизи и свима који су дали допринос да она угледа свјетлост дана", истакао је владика Јоаникије.

Поштујући мјере координационог тијела за општину Беране, промоција књиге владике Јоаникија није одржана у сали Центра за културу, како је раније заказано, већ у Владичанском двору манастира Ђурђеви ступови без присуства публике, објављено је на сајту Митрополије црногорско приморске.

Издавачи књиге "Свјетлост свијетли у тами" су Епархија будимљанско-никшићка и Издавачка кућа "Штампар Макарије" из Београда.

Митрополит Амфилохије у предговору књиге написао да "иако је овај зборник писан у различитим приликама, о разним личностима и појавама са којима се писац сусретао, све то сједињује јединствена љепота језика, ненаметљиво размишљање и заокруженост доживљаја пјеснички израженог и обликованог".

О књизи су на промоцији говорили и пјесник и издавач Радомир Уљаревић, Будимир Алексић, главни уредник часописа за српски језик, књижевност и културу "Слова" Веселин Матовић и уредник часописа "Токови" Дамјан Ћулафић.

Владика Јоникије је истакао да су текстови сабрани у овој књизи настајали у разним приликама и поводима, односно "чешће у неприликама и компликованим подовима".

"Поводом двадесетогодишњице моје хиротоније епископске, свештеници Епархије будимљанско-никшићке су ме принудили да сакупим ове текстове које сам раније објављивао", подсјетио је епископ Јоаникије.

Он је додао да је управо митрополит Амфилохије, пишући предговор за књигу, дао наслов "Свјетлост свијетли у тами".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана