Crna Gora: Promovisana knjiga Vladike Joanikija

Srna
Crna Gora: Promovisana knjiga Vladike Joanikija

PODGORICA - Promocijom knjige "Svjetlost svijetli u tami" Njegovog preosveštenstva episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, počela je tradicionalna manifestacija "Beransko kulturno ljeto".

Vladika Joanikije rekao je da je bila Božija volja da je prva zvanična promicija knjige tek godinu dana poslije njenog izlaska i to "upravo u manastiru Đurđevi stupovi, gdje je većina ovih tekstova i nastala, bez prisustva naroda".

"Ova promocija, koju je organizovao Centar za kulturu Berane, uz podršku predsjednika opštine Dragoslava Šćekić, ima svoj poseban kvalitet i ja sam blagodaran organizatorima, našim prijateljima koji su govorili o knjizi i svima koji su dali doprinos da ona ugleda svjetlost dana", istakao je vladika Joanikije.

Poštujući mjere koordinacionog tijela za opštinu Berane, promocija knjige vladike Joanikija nije održana u sali Centra za kulturu, kako je ranije zakazano, već u Vladičanskom dvoru manastira Đurđevi stupovi bez prisustva publike, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko primorske.

Izdavači knjige "Svjetlost svijetli u tami" su Eparhija budimljansko-nikšićka i Izdavačka kuća "Štampar Makarije" iz Beograda.

Mitropolit Amfilohije u predgovoru knjige napisao da "iako je ovaj zbornik pisan u različitim prilikama, o raznim ličnostima i pojavama sa kojima se pisac susretao, sve to sjedinjuje jedinstvena ljepota jezika, nenametljivo razmišljanje i zaokruženost doživljaja pjesnički izraženog i oblikovanog".

O knjizi su na promociji govorili i pjesnik i izdavač Radomir Uljarević, Budimir Aleksić, glavni urednik časopisa za srpski jezik, književnost i kulturu "Slova" Veselin Matović i urednik časopisa "Tokovi" Damjan Ćulafić.

Vladika Jonikije je istakao da su tekstovi sabrani u ovoj knjizi nastajali u raznim prilikama i povodima, odnosno "češće u neprilikama i komplikovanim podovima".

"Povodom dvadesetogodišnjice moje hirotonije episkopske, sveštenici Eparhije budimljansko-nikšićke su me prinudili da sakupim ove tekstove koje sam ranije objavljivao", podsjetio je episkop Joanikije.

On je dodao da je upravo mitropolit Amfilohije, pišući predgovor za knjigu, dao naslov "Svjetlost svijetli u tami".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana