Четири пјесникиње дијеле “Стражилово”

Миланка Митрић
Четири пјесникиње дијеле “Стражилово”

Сремски Карловци – Награда “Стражилово” за најбоље објављене песничке књиге у “Бранковом колу”, ове године додијељене су Милици Миленковић за књигу “Испоснице”, Наташи Бундало-Микић за збирку поезије “Трећи круг снова”, Сузани Рудић за збирку песама “Друга страна огледала” и Александри Батинић, за песнички првенац “Антикитера”.


Жири у саставу Ненад Грујичић, Иван Лаловић и Растко Лончар ову одлуку су донијели једногласно.

Трећа по реду књига пјесама, “Испоснице”, Милице Миленковић (Ниш, 1989), састављена је из два сонетна вијенца и неколико пјесма у слободном стиху.

- У завичајном миљеу песникиња проналази значајан облик српског културног и духовног наслеђа у волшебно откривеним пергаментима, то јест “Сврљишким одломцима јеванђеља”, који су преписани пре седам и по столећа. Они јој служе као прототекст, основа за чудесну песничку авантуру. Наслов књиге упућује на ћелије у манастиру, или у стенама, на молитву и исихастичко созерцавање. На симболичкој равни, испоснице су саме песме, сонети и венци. Наилазимо на стихове који имају снагу богумилских натписа на стећцима, али и молитвене зазиве са натрунима црквенословенског језичког миљеа. Компактна и целовита, написана у даху, ова песничка књига је несвакидашњи догађај на савременој српској песничкој сцени, веома глувој за духовне и историјске теме из дубине корена – наведено је у образложењу жирија.

“Трећи круг снова” Наташе Бундало Микић по тумачењу жирија представља њену најзрелију пјесничку књигу.

- Сан као поетички алат налази се у епицентру намере да се демистификује реални свет са својим привидима. Песникиња отвара питања и о самој песми, њеном бићу, настајању и мисији песника у свакодневном животу. Ту су и амбвалентни однос женског и мушког принципа, страх од стварности, нелагоде и демонске сенке у књижевном животу,  бег у сањарење и лирски забран. Три је темељни број, израз божанског, и у човеку и у космосу. Круг је, пак,  проширена тачка,  симбол заштите, савршеност и хомогеност, алфа и омега, симбол времена. “Трећи круг снова” Наташе Бундало Микић доноси широк регистар тема обрађен на сериозан начин, али, такође, и са иронијске и критичке тачке, чиме се релативизује озбиљност замки и опасности на сваком кораку – објаснио је жири.

Трећа пјесникиња која је добила награду је Сузана Рудић, и њена књига “Друга страна огледала”.

- Она нам дарује песме који су мешавина земаљског и ониричког. Ту су детињство, прве слике и сензације, родно двориште, стварносни призори, нови живот, љубав, сан и поезија. Има у овим песмама нека моћна креативна законитост која исцртава прецизну путању узрочно-последичне игре матерњег језика. Млада песникиња и нема године, она на свом примеру показује да поезија воли надвремено у свим правцима света. Или, што би Винавер рекао – наљубавно. “Друга страна огледала” Сузане Рудић појављује се у прави час, у трену кад је епифанијско звоно талента то судбински пожелело и огласило – назначено је у објави жирија.

Пјеснички првенац “Антикитера”, Александре Батинић је четвгрта нагађена књига.

- Антикитера у наслову књиге представља симбол песничког послања и прекогнитивне моћи.  Поезија Александре Батинић је наслоњена на баштину заумног блага у српској традицији и језику, са елементима библијске и опште ерудиције, која плени елементима паганског и пансловенског, коренима нашег и балканског мита. У овој поезији проналазимо антиподна стања и расположења: и радосно и трагично, и неуништиво и пролазно, и духовно и телесно, и инстиктивно и рационално. Лексички богато, то је младо певање која има подсвесну тенденцију да се претвори у молитвене зазиве – објаснили су чланови жирија.

 

Пјесник Кристивоје Илић први је лауреат признања “Стражилово” ЗА цјелокупно књижевно дело.

 

Овогодишња награда “Стражилово” свечано ће бити  уручена на Стражилову 7. септембра, код “Бранковогг чардака”  поред споменика Бранку Радичевићу (рад вајара Јована Солдатовића), а на 48. Бранковом колу које ће трајати од 6. до 16. септембра у Сремским Карловцима и Новом Саду, у знаку 195. годишњице рођења Алексија (Бранка) Радичевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана